ua en ru

Суд повернув британцеві квартиру, яку намагалися привласнити відомі шахраї

Суд повернув британцеві квартиру, яку намагалися привласнити відомі шахраї Фото: "чорний ріелтор" Оксана Чендей на лаві підсудних (з відкритих джерел)

Саркісу Рамезу Кхалілу суд повернув права на нерухомість в Києві

Київський апеляційний суд повернув громадянину Великобританії, Саркісу Рамезу Кхалілу права на нерухомість в Києві, яку намагалися привласнити відомі шахраї. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сюжет телеканалу "Перший діловий".

Тільки з п'ятої спроби інвестору вдалося довести, що в результаті злочинних дій, скоєних групою осіб, він був протиправно позбавлений права власності на 5-ти кімнатну квартиру, загальною площею 254,2 м. кв.

Британець зізнається, що час від часу вже сумнівався в тому, що зможе повернути квартиру, тому що приватний нотаріус Марина Апатенко, яка брала участь у "злочинній схемі", досі успішно працює в столиці. Шукаючи правду, 18 жовтня іноземець навіть звертався з відкритим листом до президента Володимира Зеленського та міністра юстиції Дениса Малюськи з проханням захистити іноземних інвесторів від подібного шахрайства.

Судді Київського апеляційного суду все ж визнали неправомірними дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Апатенко Марини Анатоліївни щодо рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно (індексний номер 28066845 від 03.02.2016 року).

Суд також скасував неправомірне рішення щодо державної реєстрації права власності, яке було видано скандальному ріелтору Оксані Чендей, і визнав єдиним власником квартири за адресою: м. Київ, вул. Шумського, д. 1б саме британця Саркіса Рамеза Кхаліла. Засідання суду відбулося 21 жовтня 2019, рішення передали адвокатам власника 27 жовтня.

Серед осіб, які брали участь у злочинній схемі, відомий столичний "чорний ріелтор" Оксана Чандей, яка вже кілька років сидить у Лук'янівському СІЗО, за обвинуваченням в особливо тяжких злочинах, серед яких вбивство і шахрайське заволодіння майном в особливо великих розмірах. Справа №755/4718/17 знаходиться у провадженні Дніпровського районного суду Києва. З кримінальною справою можна ознайомитися за посилання і додатково.

Саркіс Рамез Кхаліл був дуже здивований тим фактом, що Оксана Чендей, ув’язнена в Лук’янівському СІЗО за звинуваченнями у цілому ряді серйозних злочинів, якимось чином виграла дві справи в судах попередньої інстанції.

Скандальна історія почалась 18 грудня 2016 року, коли між АКБ "Форум" та Саркіс Р.К. був укладений кредитний договір на придбання нерухомості. Але скориставшись тим, що англієць перебував за кордоном, учасники злочинної групи, за допомогою приватного нотаріуса Апатенко Марини Анатоліївни, підробили документи та переоформили кредитну квартиру.

"Нотаріус Апатенко раніше вже була засуджена у справі про підробку документів для колишнього прокурора Подільського району Сергія Нечипоренка (зятя екс-регіонала Сергія Ківалова). Міністерство юстиції України зараз регулярно проводить моніторинг діяльності нотаріуса Апатенко М.А. як реєстратора, в зв'язку з її скандальною репутацією. На даний момент проти неї вже подано більше 50 позовів про незаконні реєстраційні дії, але нотаріус продовжує працювати в офісі на Печерську", - йшлося в листі постраждалого британця до Зеленського та міністра юстиції.

"Я дуже радий і вдячний за те, що після майже 3-х років постійних судових процесів я нарешті зміг повернути свою квартиру. Апеляційний суд виніс справедливе рішення на користь законослухняного іноземного інвестора. Це була довга і складна боротьба, але завдяки об'єктивності та неупередженості суддів ми змогли перемогти чорних ріелторів та їхніх спільників", - заявив іноземний бізнесмен.

Переможне для британця рішення прийняли судді Київського апеляційного суду Журба С.О., Писана Т.О. та Приходько К. П.