ua en ru

Суд задовольнив позов "Союзмультфільма" і визнав незаконним договір про прокат радянських мультфільмів за кордоном

Арбітражний суд Москви сьогодні виніс ухвалу за позовом ФГУП "Об'єднана державна кіноколекція" (раніше ФГУП "Кіностудія "Союзмультфільм") до американської компанія Films by Jove (FBJ) і ВАТ "Кіностудія "Союзмультфільм". Суд задовольнив вимоги позивача і визнав незаконним договір 1992 р., за яким права на прокат за кордоном 547 радянських мультфільмів отримав відповідач. Справа розглядалася з 2003 р., повідомляє РБК
Оскаржуваний договір був укладений орендним підприємством "Киностудія "Союзмультфільм" з FBJ в травні 1992 р. на 10 років. Згідно з угодою американська компанія отримала виняткове право на прокат за межами СНД 547 класичних радянських анімаційних стрічок, таких як "Чебурашка", "Їжачок в тумані", "Яскраво-червона квіточка", "Мауглі", "Снігова королева", "Казка про царя Салтана". Пізніше договір був продовжений ще на 20 років.
Представники відповідачів сьогодні на засіданні не були присутні, хоча були сповіщені належним чином. Американська фірма FBJ належить акторові Олегу Відову (грав головну роль у фільмі "Вершник без голови" і емігрував в США ще в часи СРСР) і його дружині, громадянці США Джоан Борстен.
АП "Кіностудія "Союзмультфільм" в липні 1999 р. було перетворено у ВАТ "Кіностудія "Союзмультфільм". ФГУП "Кіностудія "Союзмультфільм" було утворено в жовтні 1999 р. Йому у зв'язку із закінченням орендного договору від 1989 р. держави з ВАТ "Кіностудія "Союзмультфільм" перейшло все майно кіностудії.
Позивач стверджує, що у АП "Кіностудія "Союзмультфільм" не було універсального правонаступництва.
АП "Кіностудія "Союзмультфільм" отримало права тільки в рамках договору з Держкіно на 10 років, тому не мало права укладати договір поза цим терміном.
Відповідач же вважає, що авторські права на фільми ніколи не належали державі, вони належали підприємству, а правонаступником радянської кіностудії було спочатку АП, а потім ВАТ. Права ФГУП не могли бути порушені оспорюваним договором від 1992 р., якщо само ФГУП утворене тільки в 1999 р., вважають відповідачі.