ua en ru

Суд США визнав законним збір інформації про дзвінки громадян

Суд США визнав, що американські спецслужби не порушували закону, збираючи дані про телефонні дзвінки мільйонів людей, повідомляє ВВС.

Нагадаємо, в червні Американський союз захисту громадянських свобод подав позов до адміністрації президента США, що визнати цю практику неконституційною.

Правозахисники стверджували, що уряд обмежує права громадян на свободу слова і недоторканність приватного життя і вимагали зупинити відповідну програму Агентства національної безпеки і знищити всю отриману ним інформацію.
Нью-йоркський суддя Вільям Поле відхилив позов.

За словами судді, програма АНБ була спрямована проти терористичної мережі "Аль-Каїда". США могли б запобігти терактам 11 вересня 2001 року, якби спецслужби тоді відстежували дзвінки, зазначив суд.

В якості відповідачів фігурували директор національної розвідки США Джеймс Клеппер, а також керівники АНБ, міністерства оборони, міністерства юстиції та ФБР.

Скандал навколо АНБ вибухнув після викриттів колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена. У червні Сноуден передав газети Washington Post і The Guardian ряд секретних матеріалів про програму спостереження американських спецслужб.сценарию.