ua en ru

Суд Швейцарії відхилив апеляцію Росії за кримським позовом 12 українських компаній

Суд Швейцарії відхилив апеляцію Росії за кримським позовом 12 українських компаній

Арбітражний суд Женеви буде вирішувати питання про компенсацію за об'єкти в окупованому Криму

Федеральний суд Швейцарії підтвердив право Арбітражного суду Женеви розглядати позов 12 українських компаній щодо компенсації збитків за експропріацію кримських об'єктів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рішення суду від 16 жовтня 2018 року.

Суд відхилив апеляцію Російської Федерації, яка оскаржувала компетенцію Женевського арбітражу.

Українські компанії вимагають відшкодування збитків від Російської Федерації в Арбітражному суді Женеви в розмірі близько 100 млн доларів. Зокрема, вони заявляють, що при анексії Кримського півострова в 2014 році Російська Федерація вчинила дії, які призвели до експропріації об'єктів нерухомості в Криму. Зокрема Росія порушила Договір про захист інвестицій з Україною від 1998 року.

Федеральний суд Швейцарії зазначив, що Арбітражний суд Женеви в даних умовах має право розглядати позови про захист інвестицій.

Нагадаємо, в травні 2018 року Третейський суд в Гаазі постановив, що Росія повинна сплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму на суму 159 млн доларів.

Відзначимо, 5 вересня Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, "Промінвестбанку" та Ощадбанку. Рішення прийнято у зв'язку з заявою про забезпечення позову колишнього голови правління Приватбанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, які мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.