ua en ru

Суд продовжить розгляд справи ХТЗ 1 серпня, - адвокат трудового колективу

Суд продовжить розгляд справи ХТЗ 1 серпня, - адвокат трудового колективу

Вчора, 28 липня 2016 р., Київський районний суд Харкова почав розгляд клопотання ПАТ "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе" (ХТЗ) про скасування арештів рахунків і активів підприємства, накладених в рамках кримінального провадження № 22016220000000071. Про це повідомляє прес-служба ХТЗ.

За даними прес-служби, в документі, зокрема, зазначається, що "застосовані арешти рахунків АТ ХТЗ нібито з метою збереження підприємства та його промислових потужностей, навпаки викликали повну зупинку діяльності підприємства, що абсолютно очевидно не сприяє його збереженню.... діяльність заводу паралізована, за 4 місяці простою, з конвеєра заводу не зійшов жоден трактор... Все це робить неможливим своєчасність розрахунків АТ ХТЗ за своїми зобов'язаннями, у тому числі і тими, які стосуються виплати заробітної плати майже 3 тисячам співробітників заводу".


Як повідомляється, суддя Київського районного суду Харкова Муратова Світлана Олександрівна зазначила в ході судового засідання, що за понад 4,5 місяців, які триває досудове розслідування, так і не були визначені збитки, нібито завдані посадовими особами ХТЗ, так само як і не був визначений потерпілий в рамках кримінального провадження.

Згідно з українським Кримінально-процесуальним кодексом, зазначили в ХТЗ, єдиним методом установлення факту заподіяння шкоди та визначення її розміру є експертиза (судово-бухгалтерська, економічна, тощо), яка з моменту початку досудового розслідування слідчих дій так і не була призначена. Відповідно, арешт всіх грошових коштів ХТЗ на рахунках суперечить ст. 7 КПК України, а саме, порушує основоположні принципи законності, диспозитивності, розумності строків і недоторканності права власності, заявили на підприємстві.

Слухання справи продовжиться в понеділок, 1 серпня 2016 р.

"Як ми і припускали, до повного відновлення нормальної діяльності заводу потрібно подолати ще безліч юридичних перешкод. Але на даний момент, трудовий колектив діє як єдиний механізм, і ми не зупинимося ні перед якими перешкодами!", - зазначив громадський адвокат трудового колективу ХТЗ Олег Скупинський, коментуючи позицію харківської Феміди.

Як нагадує прес-служба, кожне судове засідання по процесах, пов'язаних з ХТЗ, супроводжується акціями протесту робітників, які вимагають припинити дії по знищенню виробництва і не заважати запустити завод. Раніше мітинги з подібними гаслами пройшли під будівлею СБУ та Господарського суду Харківської обл., а на офіційному сайті президента України розміщена електронна петиція трудового колективу відповідного змісту.

Крім того, на підприємстві зазначають, що раніше Андрій Хоришко, адвокат ХТЗ як юридичної особи, розповів про базові умови, необхідні інвестору для виконання плану досудової санації, затвердженого 14 липня рішенням Господарського суду Харківської області.

"В даний час рахунки заводу й досі арештовані, виплачувати зарплату, приймати замовлення і відвантажувати готову продукцію він не може. Ухвала Господарського суду дає нам підстави подати в Київський районний суд м. Харкова відповідні заяви про зняття арештів з рахунків підприємства, накладених за надуманими підставами в рамках кримінального провадження. Далі все залежить від ступеня об'єктивності, професіоналізму і відповідальності системи правосуддя перед суспільством", - зазначив він.

У той же час директор ХТЗ В'ячеслав Шевченко розповів журналістам, що, "незважаючи на тиск з боку силових структур керівництво заводу продовжує роботу над проектами стратегічного розвитку підприємства".

"Ми зацікавлені в залученні інвестицій серйозних західних компаній – насамперед, американських. Це життєво важливо для того, щоб у стислі терміни вийти з штучно створеної кризової ситуації і виконати план санації. Перші кроки на цьому шляху вже зроблено – зокрема наш акціонер вже мав зустріч з послом США, де, зокрема, обговорювалися питання організації такого співробітництва. Ми впевнені, що в кінцевому підсумку нинішні домовленості втіляться в конкретні проекти, які дозволять заводу повернути лідерські позиції на ринку і славу флагмана української промисловості", - заявив Шевченко.