ua en ru

Суд визнав влади Нідерландів винними у вбивстві мусульман під час боснійського конфлікту

Суд визнав влади Нідерландів винними у вбивстві мусульман під час боснійського конфлікту Фото: рішення суду (tomenko.ua)

Суд визнав, що уряд держави несе обмежену співвідповідальність за вбивство

Апеляційний суд міста Гааги у Нідерландах у вівторок, 27 червня, постановив, що уряд держави несе обмежену співвідповідальність за вбивство близько 300 мусульман, скоєне боснійськими сербами в Сребрениці в 1995 році. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначимо, що Боснійська війна тривала у період з весни 1992 року до 14 грудня 1995 року.

Мова йде про вбивство чоловіків та хлопців мусульманського віросповідання, яких нідерландські миротворці видали сербським військовим формуванням з території миротворчої бази Організації Об'єднаних Націй (ООН). Так, базу, на якій перебували військові з Нідерландів, оточили боснійські серби. Згодом усі видані мусульмани були вбиті.

Відповідно до судового рішення, видавши мусульман з території бази попри їхнє прагнення отримати там прихисток, нідерландські військові "позбавили їх шансу вижити".

Таким чином, апеляційний суд Гааги частково підтвердив рішення нідерландського суду нижчої інстанції від 2014 року, який поклав відповідальність за загибель боснійських мусульман на уряд Нідерландів та постановив виплатити компенсації родичам жертв.

Слід наголосити, що даний вирок є безпрецедентним в історії, оскільки ООН має імунітет від судового переслідування, а нідерландські миротворці, за дії яких відповідальність тепер покладено на уряд країни, були у складі миротворчого контингенту ООН.

Нагадаємо, 11 липня 2010 року в Боснії і Герцеговині відбувся пам'ятний захід, присвячений 15-річчю вбивств у Сребрениці - найбільш масштабному інциденті такого роду з часів Другої світової війни.