ua en ru

Суд визнав бездіяльність Захарченко при спробах розгону Євромайдану

Окружний адміністративний суд Києва визнав бездіяльність екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка при спробах розгону Євромайдану.

Окружний адміністративний суд Києва визнав бездіяльність екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка при спробах розгону Євромайдану. Про це повідомляє прес-служба народного депутата (позафракційного) Юрія Дерев'янка, яким було подано відповідний позов.

"Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною бездіяльність екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка щодо невчинення ним жодних дій для припинення і попередження порушень закону працівниками МВС під час проведення мирних зібрань громадян на території України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, мова йде про події, які відбувалися на Майдані Незалежності та вул. Хрещатик у Києві з 29 на 30 листопада 2013 р., на вул. Банковій у Києві 1 грудня 2013 р. і на Майдані Незалежності та вул. Хрещатик у Києві 11 грудня 2013 р.

Таким чином, 5 березня 2014 р. суд зобов'язав Міністерство внутрішніх справ ініціювати службові розслідування та вирішити питання про притягнення винних до відповідальності.

У процесі судового розгляду справи стало відомо, що МВС приваблювало проти мітингувальників ще в минулому році міліцейський спецпідрозділ для боротьби з тероризмом "Омега".

"Спецпідрозділ "Омега" укомплектований десантниками, бойовими плавцями та фахівцями з гірської підготовки. Це ті нелюди, які розділи мітингувальника і знущалися над ним на вулиці Грушевського", - зазначив нардеп Дерев'янко.

Як повідомлялося, колишній глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв і екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко з'явилися у списку розшукуваних осіб на сайті Міністерства внутрішніх справ України (МВС). Обидва чиновника проходять за ст.115 ч.2 п.1 Кримінального кодексу України "Умисне вбивство".