ua en ru

Суд приступив до розгляду касації захисту Тимошенко на вирок щодо "газової справи"

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ приступив до розгляду касаційної скарги адвоката Олександра Плахотнюка в інтересах екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо рішення Апеляційного суду Києва і вироку Печерського районного суду щодо "газової справи". Засідання відкрив головуючий у справі суддя Олександр Єлфімов, передає кореспондент РБК-Україна.

Справа розглядається колегіально у складі трьох суддів.

На судовому засіданні інтереси колишнього прем'єр-міністра представляють адвокати Олександр Плахотнюк, Юрій Сухов, Сергій Власенко і Микола Сірий. Також на засіданні присутній адвокат Микола Титаренко, який подав скаргу на окрему постанову. Сама Тимошенко на засіданні не присутня, оскільки це не є обов'язковим.

Крім цього, в залі судових засідань присутні близько 50 народних депутатів від опозиційних сил.

Зазначимо, журналістів до зали судових засідань не пустили. Журналісти мають можливість стежити за процесом з конференц-залу суду, де йде пряма трансляція засідання.

Плахотнюк просить суд скасувати ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 грудня 2011 року у справі за обвинуваченням Тимошенко та вирок Печерського районного суду від м. 11 жовтня 2011 г., а кримінальну справу проти Юлії Тимошенко закрити у зв'язку з відсутністю в її діях складу злочину.

Адвокат вказує на безпідставність рішень судів двох інстанцій, наголошує на численних порушеннях прав Юлії Тимошенко під час досудового слідства, розгляді справи у суді першої інстанції та у апеляційному суді. Зокрема, йдеться про однобокість, незмагальність, необ'єктивність судових розглядів, позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, ознайомлення матеріалів справи, проведення повного досудового слідства.

Рішенням Печерського суду Києва від 11 жовтня Тимошенко була визнана винною у перевищенні повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 р. її засудили до семи років позбавлення волі. Зараз екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові.