ua en ru

Суд засудив колишнього главу ГТС Макаренко до 4 років позбавлення волі умовно

Вчора Печерський районний суд Києва засудив до чотирьох років позбавлення волі умовно колишнього главу Державної митної служби Анатолія Макаренка за перевищення влади і посадових повноважень. Він звинувачувався в незаконному митному оформленні на початку 2009 р. 11 млрд куб. м газу компанії RosUkrEnergo, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Ми вважаємо вирок суду несправедливим і винесеним не ім'ям України, а ім'ям корпорації RosUkrEnergo! Анатолій Макаренко ні на досудовому слідстві, ні в суді не визнав свою провину і всіляко сприяв судовому слідству, намагаючись довести, що проводив митне оформлення газу на користь Україні", - заявив адвокат Макаренко Олексій Дірочка, не виключивши, що захист оскаржить вирок в апеляційному суді.

До чотирьох років позбавлення волі умовно суд засудив й інших фігурантів справи - колишнього керівника Енергетичної регіональної митниці Олександра Конєва і його колишнього першого заступника Тараса Шепітька.

Нагадаємо, кримінальну справу про митне оформлення газу компанії RosUkrEnergo було порушено Службою безпеки України на початку червня 2010 р. після рішення Стокгольмського арбітражного суду, який зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo вилучений газ.

Макаренко та інші фігуранти цієї справи більше року - з червня 2010 р. по липень 2011 р. - провели в Лук'янівському СІЗО. Крім засуджених вчора колишніх представників митниці, у цій кримінальній справі проходив також ще один високопоставлений чиновник - колишній перший заступник НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко. Його справу було виділено в окреме провадження. На процесі пан Діденко визнав свою провину і був засуджений Печерським судом до трьох років позбавлення волі умовно.