ua en ru

Суд надав ГПУ доступ до вирішення Стокгольмського арбітражу у суперечці "Газпрому" і "Нафтогазу"

Суд надав ГПУ доступ до вирішення Стокгольмського арбітражу у суперечці "Газпрому" і "Нафтогазу" Фото: ГПУ цікавить рішення Стокгольмського арбітражу (колаж РБК-Україна)

Причини вимоги доступу не уточнюються

Печерський районний суд Києва задовольнив позов Генеральної прокуратури і надав їй доступ до тексту окремого рішення Стокгольмського арбітражу, винесеного по спору між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Про це йдеться в ухвалі суду від 13 липня 2017 року.

Зокрема, ГПУ просила такий доступ у рамках кримінального провадження, яке було відкрито в липні 2014 року щодо підписання так званих "харківських угод".

Зазначені угоди були підписані 21 квітня 2010 року і передбачали знижку на газ для України в розмірі 100долларов/тис. кубометрів російського регулятора в обмін на ряд поступок, зокрема, продовження перебування російського флоту в Криму.

Згідно з матеріалами судового засідання, кримінальну справу порушено за статтями "держзрада" та "зловживання службовим становищем".

Відзначимо, що в 2014 році Росія в односторонньому порядку розірвала ці угоди відразу після анексії Криму.

З якою метою ГПУ потрібен доступ до рішенням арбітражу в тексті судового визначення не роз'яснюється.

Нагадаємо, рішення Стокгольмського арбітражу по транзитній частині спору НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" очікується після завершення арбітражного процесу.