ua en ru

Суд відібрав у сім'ї Калєтніка 14 га лісу під Києвом

Суд відібрав у сім'ї Калєтніка 14 га лісу під Києвом Фото: Ігор Калєтнік

Прокуратурі довелося захищати інтереси держави у 3 судах

Суд касаційної інстанції повернув у державну власність 14 га землі лісового фонду в місті Буча (Київська обл.) вартістю понад 18 млн грн, яка була незаконно передана у власність 141 громадянину, кожен з яких в подальшому продав свою частку родичу колишнього першого заступника голови Верховної Ради України Ігоря Калетника. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури України.

"Ця земля, яка має особливий статус, була незаконно віднесена до земель житлової та громадської забудови. Протиправне зміна цільового призначення земель лісогосподарського призначення дала можливість в подальшому безоплатно надати її громадянам для будівництва. Така схема розподілу земельних ділянок, а потім зосередження їх в одних руках шляхом укладення ряду угод - дуже типова схема незаконного захоплення земель, з якою ми часто стикаємося", - заявив заступник генпрокурора України Віталій Касько.

У ГПУ зазначили, що прокуратурі довелося захищати інтереси держави у 3 судах, щоб повернути незаконно відчужену землю: в Ірпінському міському суді, апеляційному суді Київської області та Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Суд касаційної інстанції, погодившись з доводами ГПУ про те, що земельна ділянка вибув з володіння держави поза її волею й існують передбачені ст. 388 ЦК України підстави для відновлення інтересів держави, 29 липня відхилив касаційні скарги, а попередні рішення судів залишив без змін.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд України повернув державі 40 га землі в Одеській області, яка належала фірмі колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Андрія Клюєва.