ua en ru

Суд скасував виплату 50 млрд доларів акціонерам ЮКОСа

Суд скасував виплату 50 млрд доларів акціонерам ЮКОСа Фото: компанія ЮКОС

Кожен з позивачів зобов'язаний відшкодувати Росії судові витрати в розмірі 16,8 тисяч євро

Окружний суд Гааги скасував рішення про виплату 50 млрд доларів акціонерам ЮКОСа, повідомляється на сайті суду.

Таким чином суд скасував рішення Постійної палати третейського суду, яким в 2014 році РФ зобов'язувалася виплатити $ 50 млрд колишнім акціонерам ЮКОСа - Hulley Enterprises, Yukos Universal і Veteran Petroleum.

Суд погодився з доводами Російської Федерації, визнавши, що у третейського суду не було юрисдикції для розгляду спору в рамках Договору до Енергетичної хартії, який РФ підписала, але не ратифікувала.

Відзначимо, що кожен з позивачів зобов'язаний відшкодувати Росії судові витрати в розмірі 16,8 тисяч євро (в сумі - 50,4 тисяч євро).


У листопаді 2014 року РФ подала до окружного суду Гааги клопотання про скасування рішення про компенсацію акціонерам ЮКОСа. У клопотанні підкреслювалося, що місцевий суд не міг і не повинен був переглядати арбітражне рішення по суті - тільки на підставах процесуального та юрисдикційного характеру. Захист РФ наполягав, що компанії-позивачі з самого початку їх інвестицій в ЮКОС були лише підставними офшорними компаніями, за якими завжди стояли російські олігархи (Михайло Ходорковський, Леонід Невзлін і інші).

Нагадаємо, колишні мажоритарні акціонери ЮКОСу, що домагаються стягнення з Росії 50 млрд доларів за рішенням третейського суду в Гаазі, вперше назвали вартість російського майна, арештованого у Франції в рахунок боргу. Вони оцінюють її в 1 млрд євро.