ua en ru

Суд скасував рішення Мінагрополітики щодо відсутності зернових на експорт у компанії "Нібулон"

Миколаївський окружний адміністративний суд 30 березня частково задовольнив позов компанії "Нібулон", ухваливши скасувати рішення Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та Міністерства аграрної політики і продовольства, згідно з якими не було підтверджено наявність у компанії кукурудзи та пшениці на експорт. Про це пише газета "Комерсант-Україна".
Наявність зернових була обов'язковою умовою для отримання зернотрейдерами квот на експорт. Через невидачу таких підтверджень 11 січня без квот також залишилися лідери зернового експорту минулих років - компанії Cargill, Toepfer, Louis Dreyfus і Soufflet Group.
Суд також визнав "протиправною" бездіяльність Мінагрополітики, яке не повідомило "Нібулон" про відмову видати висновок про наявність у нього зерна на експорт і не видало їх з 6 по 9 січня". Було постановлено стягнути на користь"Нібулона" судовий збір у розмірі 2,64 грн. Відзначимо, що компанія подавала заявку на вивезення близько 260 тис. т кукурудзи і 270 тис. т пшениці.
Джерело видання в Мінагрополітики повідомило, що чиновники міністерства не виключають, що в апеляційній інстанції буде винесено прямо протилежне суду першої інстанції рішення. "Крім того, додаткові квоти на зерно (2 млн т кукурудзи) будуть розподілятися на відкритому аукціоні. А у випадку прийняття законопроекту про введення експортних мит квотування буде зовсім скасовано. Є доручення Президента Віктора Януковича схвалити введення мит як можна швидше", - зазначило джерело видання.
Відзначимо, мита пропонується встановити на рівні 9% від митної вартості пшениці, суміші пшениці та жита, а також полби, 12% - від вартості кукурудзи, 14% - ячменю.