ua en ru

Суд відклав розгляд клопотання представника ЄЕСУ про скасування судового рішення за позовом Міноборони РФ

Київський апеляційний господарський суд відклав розгляд клопотання представника корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) Олександра Ковальчука про припинення провадження за скаргою на рішення Господарського суду Києва, яким суд зобов'язав Кабінет міністрів України виплатити Міністерству оборони РФ 3 млрд 113 млн грн боргів корпорації ЄЕСУ. Таке рішення, повернувшись з дорадчої кімнати, оголосив суддя Віктор Шапран, передає кореспондент РБК-Україна.

"Розглянувши клопотання,... колегія суддів вважає за необхідне відкласти розгляд цього клопотання", - заявив Шапран.

Раніше в ході судового засідання представник ЄЕСУ Олександр Ковальчук заявив клопотання, в якому просив суд не розглядати справу по суті. "Прошу суд, не розглядаючи справу по суті, скасувати рішення Господарського суду Києва і припинити провадження у справі", - заявив Ковальчук.

Обґрунтовуючи своє клопотання, Ковальчук зазначив, що суть спору лежить у площині уряд України - Російська Федерація. Таким чином, на думку Ковальчука, це публічно-правові відносини, а не господарські, тому справа не може розглядатися в господарському судочинстві.

Крім цього, в ході засідання Ковальчук заявляв два відведення - один головуючому у справі судді, другий - всій колегії суддів. Суд не задовольнив обидва відводи, не вказавши мотивацію свого рішення.

Судове засідання продовжується.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України оскаржив рішення Госпсуду Києва про виплату боргів ЄЕСУ 25 вересня.

Про намір України оскаржити в апеляційному порядку рішення про виплату боргу ЄЕСУ стало відомо 20 вересня.

Зазначимо також, що 19 вересня Госпсуд Києва частково задовольнив позов Міноборони Росії у справі ЄЕСУ і зобов'язав Кабмін України виплатити російському відомству 3 млрд 113 млн 53 тис. 506,26 грн.

Читайте також: Хорошковський стверджує, що в держбюджеті немає коштів на виплату боргу ЄЕСУ