ua en ru

Суд відмовився надати ГПУ дозвіл на заочне розслідування щодо Клюєва

Суд відмовився надати ГПУ дозвіл на заочне розслідування щодо Клюєва Фото: Андрій Клюєв

У лютому 2014 року Клюєв був оголошений у розшук

Печерський районний суд Києва відмовився надати Генеральній прокуратурі України (ГПУ) дозвіл на заочне розслідування щодо екс-секретаря Ради національної безпеки й оборони України, екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва. Про це йдеться у відповідній ухвалі суду.

Як зазначається в ухвалі суду, Клюєва підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч.3 ст. 27, ч.2 ст. 365 КК України. Зокрема, його підозрюють в організації службовою особою незаконного перешкоджання проведенню мітингів із застосуванням фізичного насильства, а також в організації перевищення службових повноважень працівниками правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством, застосуванням спеціальних засобів та болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих, діями, за відсутності ознак катування.

"Стороною обвинувачення стверджується, що суть обґрунтованої підозри полягає в незаконних діях останнього як колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони України, які виразились у виконанні протиправної вказівки колишнього президента України з організації здійснення в період з 22 по 29.11.2013 незаконного розгону учасників акції протесту, які знаходились на Майдані Незалежності в м. Києві, із залученням заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, голови Київської міської державної адміністрації та начальника ГУМВС України в м. Києві", - йдеться в тексті ухвали.

В документі повідомляється, що у лютому 2014 року Клюєв був оголошений у розшук, і за інформацією Служби безпеки України переховується в Росії.

В 2015 році українська сторона звернулася до Інтерполу для оголошення Клюєва в міжнародний розшук, втім офіс з юридичних питань Генерального секретаріату Інтерполу відмовив у цьому проханні, прийшовши до висновку, що справа за підозрою Клюєва має переважно політичний характер.

Як зазначається, головуючий суддя вирішив, що Клюєв не перебуває в розшуку у данному кримінальному провадженні, а ГПУ направила йому повідомлення про підозру на неправильну адресу.

Суд також вирішив, що інформація про перебування Клюєва в Росії є припущенням і документально не підтверджена.

"Слідчий суддя вважає за необхідне клопотання ГПУ про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування...повернути слідчому, як таке, що не відповідає вимогам ст. 297-2 КПК України", - йдеться в ухвалі суду.

Зазначається, що ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Клюєв розповів про наказ екс-президента Віктора Януковича під час розстрілу Майдану.