ua en ru

Суд відмовив "Енергоатому" в поверненні 525 млн грн сплачених податків

Окружний адміністративний суд м. Києва 17 вересня 2014 р. відмовив у позові ДП "НАЕК "Енергоатом" до Міжрегіонального головного управління Міністерства доходів і зборів - Центрального офісу з обслуговування великих платників щодо повернення 525 млн грн надмірно сплачених податків.

Окружний адміністративний суд м. Києва 17 вересня 2014 р. відмовив у позові ДП "НАЕК "Енергоатом" до Міжрегіонального головного управління Міністерства доходів і зборів - Центрального офісу з обслуговування великих платників щодо повернення 525 млн грн надмірно сплачених податків. Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

У позові йшлося про зобов'язання вчинити дії щодо повернення "Енергоатому" з бюджету надмірно сплачених податків (зборів, обов'язкових платежів), на суму 525 млн грн частини прибутку державних підприємств.

У повідомленні зазначається, що цю суму "Енергоатом" вже другий рік поспіль намагається повернути з бюджету, або хоча б направити в погашення інших платежів до бюджету.

Судом підтримано позицію відповідача (органу ДФС), який у судовому провадженні заявив, що здійснює у межах своїх повноважень відшкодування коштів з державного бюджету виключно за платежами, визначеними ст.9 ПКУ (податки).

"Доводи позивача, з посиланням на інші норми Податкового кодексу України, що регулюють повноваження органів ДФС за іншими обов'язковими платежами до бюджету (у т.ч. й частини прибутку), наявну практику підприємства по поверненню переплати за цим платежем в умовах дії ПКУ, надані позивачем суду офіційні висновки ДФС, Мінфіну, Держказначейства та ДФІ України про наявність необхідних повноважень та обов'язків саме у органів ДФС з повернення платнику переплати з цього неподаткового платежу, суддею визнані недостатніми", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 вересня 2014 р. у київському офісі компанії "Енергоатом" пройшли обшуки.

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" - державне підприємство, створене 17 жовтня 1996 року. Компанія є оператором усіх діючих атомних електростанцій України.