ua en ru

Суд виправдав екс-замначальника Львівської митниці у справі про хабарництво

Суд виправдав екс-замначальника Львівської митниці у справі про хабарництво Фото: Юрій Борисов на засіданні суду (facebook.com korupciya)

Митника звинувачували в отриманні 15 тисяч доларів хабаря

Галицький суд Львова визнав колишнього керівника Львівської митниці Юрія Борисова невинуватим в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 15 тисяч доларів. Про це повідомляє "Судовий репортер", посилаючись на вирок суду від 21 вересня.

Так, у 2017 році Борисов був тимчасовим виконуючим обов’язки заступника начальника митниці. На початку року він начебто висунув незаконну вимогу начальнику Управління протидії митним правопорушенням Львівської митниці ДФС отримати від службових працівників управління гроші за нестворення штучних перешкод при залишенні їх на займаних посадах у зв’язку з ротацією. Повідомлялося, що начальник управління митним порушенням начебто залучив для збору коштів держінспектора. Загалом інкримінувалось отримання хабарів на 15 тисяч доларів.

"Обвинувачений вину не визнав, стверджував, що нічого про вказівки збирати гроші не знає. До його обов’язків не входило призначення чи переведення працівників, він не мав повноважень приймати такі рішення одноособово. У січні 2017 року жодних реорганізацій не проводилось. Вилучені на робочому місці 4 тис. доларів і 33 тис. грн Борисов назвав своїми заощадженнями", - зазначає видання.

Вказано, що свідки з числа працівників митниці дали показання, що хабарів не передавали, а незадовго до затримання позичали гроші держінспектору Львівської митниці. У січні 2017 року реорганізації як такої не було, були зміни до штатного розпису.

Зазначається, що свідок, який працював держінспектором Львівської митниці, розповів, що у військовій прокуратурі йому погрожували тюремним ув’язненням. Інспектор зазначив, що заяву про те, що, він обізнаний про злочинну діяльність обвинуваченого, написав у прокуратурі під диктовку. Чоловік також додав, що на нього тиснули. Зокрема, прокурор сказав, що не віддасть документи на квартиру, вилучені під час обшуку у держінспектора вдома.

"Інший свідок, який працює головним інспектором Львівської митниці, також скаржився на тиск у військовій прокуратурі. Під тиском, через поганий стан здоров’я, він підписав надрукований протокол, який йому дали... Жодних вказівок на незаконний збір коштів від обвинуваченого він не отримував", - повідомляє видання.

Ще один свідок також повідомив, що ніяких хабарів не передавав, а лише напередодні позичав колезі по роботі 300 доларів. Однак слідчий переконував його підписати показання, що гроші призначались саме для начальника митниці. Чоловік погодився це зробити під тиском, оскільки йому погрожували кримінальним переслідування.

Суд з’ясував, що накази про переведення працівників було підписано ще в грудні, тобто до моменту можливої передачі хабарів. Суд наголосив, що слідчі не зафіксували жодного випадку хабара і передачі коштів безпосередньо обвинуваченому.

Також суд зауважив, що крім Борисова нікому більше не повідомлено про підозру, тоді як матеріали справи свідчать ще щонайменше про двох співучасників.

"Протоколами аудіо- та відео контролю зафіксовано позапроцесуальний спосіб спілкування прокурора зі свідками. Зокрема, що прокурор викликає до свого службового кабінету свідків, в тому числі із їх захисниками, і проводить бесіди, під час яких неоднозначно дає їм зрозуміти, що треба підтримувати або давати узгоджені показання, які встановлюють факти злочинної діяльності", - зазначає видання.

У зв’язку з цим суд вирішив, що показання свідків у судовому засіданні про тиск на них з боку військової прокуратури є обґрунтованими, та виправдав обвинуваченого через відсутність події злочину.

Слід підкреслити, що одним із доказів був рапорт оперуповноваженого, який у СІЗО нібито частково почув зміст розмови обвинуваченого з адвокатом, у якій той зізнавався, що за час роботи на митниці мав оборудки на великі гроші, але тут попався. Суд визнав цей доказ незаконним, оскільки спілкування було конфіденційним, і таким чином оперуповноважений порушив право на захист.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили на систематичних хабарях керівника одного з управлінь Одеської митниці ДФС.

Як писало РБК-Україна раніше, у кінці серпня працівників Закарпатської митниці викрили в організації злочинної схеми експорту та імпорту товарів. За фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди Нацполіція почала кримінальне провадження.