ua en ru

Суд остаточно позбавив "Голден Деррік" права користування родовищами нафти і газу

Суд остаточно позбавив "Голден Деррік" права користування родовищами нафти і газу Фото: Вищий адміністративний суд України

Державі з користування компанією "сім'ї" Януковича повернуті 19 дільниць

Вищий адміністративний суд України 8 липня остаточно позбавив компанію "Голден Деррік" права користування надрами з покладами нафти, природного газу та газу сланцевих товщ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держгеонадр України.

"8 липня 2015 року у Вищому адміністративному суді Держгеонадра України остаточно виграла резонансна справа з ТОВ "Голден Деррік" про припинення права підприємства на користування надрами з покладами нафти, природного газу та газу сланцевих товщ. Таким чином, 19 ділянок надр з покладами нафти і газу, які компанія "Голден Деррік" отримала в 2010-2012 роках, повернуто державі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в березні 2014 р. за результатами перевірки Генеральної прокуратури України Держгеонадрами був наказ скасовано в частині надання ТОВ "Голден Деррік" спеціальних дозволів на користування надрами на 16 дільницях та анульовано 3 спецдозволу.

Як зазначається, ТОВ "Голден Деррік" не оплатило вартості геологічної інформації в державний бюджет, чим заподіяно значної шкоди державі. Крім того, було виявлено порушення чинного законодавства у сфері надрокористування.

"Голден Деррік" подав в Окружний адміністративний суд міста Києва позов в адміністративній справі Державної служби геології і надр України про визнання протиправними та скасування вищевказаних наказів від 18.03.2014 № 78 і № 79.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2015 р. винесено повністю на користь Держгеонадр України.

"Голден Деррік" втретє подав касаційну скаргу в Высшийц адмінсуду України, після чого постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 08 липня 2015 р. рішення було прийнято на користь Держгеонадр України та оскарженню не підлягає.

Зазначимо, 67% ТОВ "Голден Деррік" належить кіпрській компанії "Хартлог Лімітед", яку пов'язують з екс-міністрами уряду Миколи Азарова - Едуардом Ставицьким та Миколою Присяжнюком, а також колишнім народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Іванющенко.