ua en ru

Суд в черговий раз визнав законність ліквідації банку "Хрещатик"

Суд в черговий раз визнав законність ліквідації банку "Хрещатик" Фото: банк "Хрещатик" (РБК-Україна)

Окружний суд повністю відмовив у позові кредиторам банку

Окружний адміністративний суд. Києва 18 квітня 2018 повністю відмовив у задоволенні позову кредитора ПАТ "КБ" Хрещатик" ТОВ" Агрофірма П'ятихатська "до Національного банку України (НБУ). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як випливає з матеріалів справи, ТОВ "Агрофірма П'ятихатська" в серпні 2017 звернулося з позовом до Національного банку з вимогою визнати протиправним і скасувати рішення правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку "Хрещатик".

Ухвалюючи судове рішення про відмову в задоволенні позову, суд використовував правову позицію Верховного Суду, викладену в постанові від 24 жовтня 2017 по оскарженню виведення з ринку ПАТ "Укрінбанк" та ПАТ "АКБ" Капітал ", де позивачами є особи, які не охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку.

Враховуючи, що ТОВ "Агрофірма П'ятихатська" також не є особою, яка охоплюється наглядовою діяльністю Національного банку, суд прийшов до висновку, що позивач не має ніякого права оскаржити рішення банківського регулятора.

Зазначимо, що суди зараз досить активно використовують зазначену вище правову позицію Верховного Суду у справах, де позивачами є особи, які не охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України.

Нагадаємо, у березні Верховний суд України визнав незаконним рішення Національного банку України (НБУ) про виведення з ринку банку "Хрещатик" і визнав протиправною діяльність регулятора.