ua en ru

Банк "Хрещатик" був визнаний неплатоспроможним незаконно - Верховний Суд

Банк "Хрещатик" був визнаний неплатоспроможним незаконно - Верховний Суд Фото: табличка біля входу у Верховний Суд України (РБК-Україна)

Верховний Суд визнав незаконними дії НБУ

Верховний суд України визнав незаконним рішення Національному банку України (НБУ) про виведення з ринку банку "Хрещатик" і визнав протиправною діяльність регулятора. Про це йдеться в постанові суду.

Зокрема, в постанові уточнюється, що Верховний суд відмовив Національному банку перегляду рішень судів попередніх інстанцій про визнання незаконним рішення регулятора про виведення з ринку банку "Хрещатик".

Повідомляється, що суд 28 лютого 2017 року визнав протиправною бездіяльність НБУ щодо неприйняття належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів банку "Хрещатик". 30 травня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив ухвалу без змін.

Нацбанк, у свою чергу, подав касаційну скаргу на рішення цих судів.

Однак пізніше, 20 грудня 2017 року регулятор отримав ухвалу Вищого адміністративного суду України від 7 грудня 2017 року, в якому касаційна скарга НБУ залишена без задоволення, а судові рішення попередніх інстанцій залишено в силі.

Регулятор здійснив ще одну спробу і звернувся у Вищий суд за переглядом рішення, але і тут отримав відмову.

"В задоволенні заяви НБУ про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Вищого адміністративного суду України від 7 грудня 2017 року відмовити. Ухвалу Вищого адміністративного суду України залишити в силі", - йдеться в документі.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Фонд гарантування вкладів фізосіб заявив, що дії керівництва, наглядової ради та власників неплатоспроможного банку "Хрещатик" призвели до 2,5 млрд гривень збитку фінустанови.