ua en ru

Суд зобов'язав Нідерланди зменшити викиди через загрозу зміни клімату

Суд зобов'язав Нідерланди зменшити викиди через загрозу зміни клімату Фото: нідерландський прапор (pixabay.com)

Суд визнав в силі рішення суду попередньої інстанції, прийняте ще в 2015 році

До кінця 2020 року Нідерланди повинні скоротити обсяги викидів діоксиду вуглецю в атмосферу як мінімум на 25% у порівнянні з показниками 1990 року. Таке рішення Цивільного суду Гааги стало першим подібним вердиктом за позовом природоохоронних організацій проти окремої держави, про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на DW.

Як повідомляється, судді стали на бік кліматичної ініціативи Urgenda, яка звернулася проти держави Нідерланди. Суд визнав в силі рішення суду попередньої інстанції, прийняте ще в 2015 році.

Зачитуючи рішення суду, головна суддя заявила, що зміни клімату становлять реальну загрозу", тому "держава зобов'язана гарантувати захист". Для порівняння: у 2017-му році сумарний викид парникових газів Нідерландами був лише на 13 відсотків менше, ніж у 1990 році.

На думку активістів, Нідерландам тепер треба закрити всі вугільні ТЕС, щоб за ці два роки вийти на певні судом обсяги шкідливих викидів. Також країні слід знизити максимально допустиму швидкість на дорогах, яка зараз складає 130 кілометрів на годину, вважають активісти-екологи.

Нагадаємо, раніше єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та кризового управління Христос Стилианидес заявляв, що потужні пожежі Швеції також стали одним з наслідків зміни клімату.