ua en ru

Суд Нью-Йорка визнав Бута винним за всіма пунктами, у тому числі в торгівлі зброєю і замаху на вбивство

Суд м. Нью-Йорка визнав Віктора Бута винним у торгівлі зброєю, повідомляє ВВС. Присяжні винесли одностайне рішення "винен" за всіма пунктами обвинувального висновку, серед яких також замах на вбивство американських громадян, злочинна змова з метою продажу ракет класу "земля-повітря" та організація каналу постачання терористичної організації. Зокрема, мова йде про колумбійських повстанців з "Революційних збройних сил Колумбії" (FARC), яким він нібито хотів продати 5 тис. автоматів АК-47 і 100 переносних зенітно-ракетних комплексів. По кожному з пунктів йому загрожує від 25 років до довічного тюремного ув'язнення. Оголошення вироку має відбутися 8 лютого 2012 р.
"Це була важка справу. У нас була хороша баталія і вона ще не закінчена. У нього (Бута) у запасі багато юридичних можливостей", - заявив після закінчення засідання прокурор Кеннет Каплан.
На думку Каплана, підсудний є "торговцем смертю", який заробив мільйони від торгівлі на чорному ринку зброї. Сторона захисту з цим не згодна і заявляє, що підзахисний вів з колумбійцями переговори про продаж двох вантажних літаків. Так чи інакше, адвокати підсудного мають намір подати апеляцію і оскаржити будь-який вирок, який не передбачає звільнення у залі суду.
Повідомляється, що Бут, мовчки вислухавши вердикт присяжних, порадився зі своїм адвокатом і покинув зал засідання.
Бут був заарештований у Таїланді в березні 2008 р., а в 2010 р. переправлений в США, де його судить Манхеттенський федеральний суд м. Нью-Йорка. Слідство вважає, що крім FARC Бут був пов'язаний з багатьма терористичними організаціями і незаконними збройними формування на території Латинської Америки, Центральної Африки, Близького Сходу та Середньої Азії. Для американського обивателя персона росіянина міцно пов'язана з фільмом "Збройний барон" (Lord of War) з Ніколасом Кейджем у головній ролі. Варто відзначити, що персонаж Кейджа у фільмі продавав зброю в розмірах, порівнянних з озброєнням повноцінної армії середньої держави. Хороша "розкрутка" даного фільму в момент виходу на екрани змушує багатьох засумніватися в неупередженості суду присяжних.