ua en ru

Суд над Януковичем: Турчинов просив прикордонників не випускати гелікоптер екс-президента

Суд над Януковичем: Турчинов просив прикордонників не випускати гелікоптер екс-президента Фото: Олександр Турчинов (РБК-Україна)

Турчинов розповів про обстановку в Україні у кінці лютого 2014 року

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що просив прикордонників не випускати гелікоптер екс-президента Віктора Януковича. Про це Турчинов заявив у суді по справі Януковича, де сьогодні дає свідчення, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Турчинов розповів про обстановку в Україні у кінці лютого 2014 року.

"Як стало відомо, Янукович зібрав речі і зник в невідомому напрямку. Ніхто з оточення Януковича не повідомив мене про це. Нам 22 стало відомо, що Янукович перебуває в Харкові на сепаратистському заході. Нам стало відомо, що він спробує покинути територію Украіни. І я, щоб попередити це, звернувся до прикордонної служби, щоб його гелікоптер не випускали", - повідомив він.

Турчинов також зазначив, що Януковичу не загрожувало нічого.

"18 та 20 лютого була використана зброя проти мітингувальників. Це призвело до страшних жертв. Режим Януковича впав і революція перемогла. За нашою інформацією, 21-22 лютого Янукович тікав з Києва. Я був обраний головою украінського парламенту. Режим Януковича довів Україну до банкрутства. В цих умовах парламент прийняв рішення покласти на мене обов'язки президента", - сказав свідок.

За його словами, в той час майже по всій Україні почались заколоти.

"Фаза захоплення Криму почалась, коли на Майдані пролилась кров. 1 березня парламент РФ надав згоду використовувати зброю...", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні в суді над Януковичем буде свідчити Турчинов.