ua en ru

До суду направлено справу військового ЗСУ за невиконання бойового наказу під Дебальцевим

До суду направлено справу військового ЗСУ за невиконання бойового наказу під Дебальцевим

Слідчими управління військової прокуратури в зоні АТО закінчено розслідування кримінального провадження стосовно командира протитанкової батареї одного з батальйонів Збройних сил України. Про це повідомили в управлінні зі зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Військовослужбовцю інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.3 ст.402 (непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, вчинена в бойовій обстановці), ч.4 ст.407 (самовільне залишення місця служби, вчинене в бойовій обстановці) і ст.429 КК України (самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю).

"Розслідуванням встановлено, що 31 січня 2015 р. командир батареї отримав бойовий наказ щодо забезпечення стабілізації військової обстановки з боку м. Вуглегірськ у напрямку. Дебальцевого Донецької області. Однак офіцер ЗСУ, в порушення вимог статутів внутрішньої служби та бойового статуту Сухопутних військ, бойовий наказ не виконав, піддавшись паніці, і без дозволу керівництва самовільно покинув поле бою під час бою разом з більшою частиною особового складу в кількості 53 військовослужбовців і довіреною їм зброєю і військовою технікою, вирушивши з міста Артемівськ і Слов'янськ Донецької області в напрямку місця постійної дислокації частини", - сказано в повідомленні.

Із собою вказаний військовослужбовець вивів із зони АТО наступну військову техніку і зброю: автомобілі УАЗ, КАМАЗ, ЗІЛ із причепами - 6 одиниць, автомати Калашникова - 49 шт., пістолети Макарова - 4 шт., протитанкові гранатомети - 3 шт., пускові установки - 13 шт., значну кількість боєприпасів, серед яких ракети до пускових установок - 59 шт., патрони до автомата Калашникова - 28 тис. шт., гранати, снаряди для протитанкової гармати та ін.

"Зазначені дії командира батареї позбавили можливості використання цієї техніки і зброї для виконання бойового наказу, їх залучення при виконанні завдань у зоні АТО, а також створили безпосередню загрозу дестабілізації обстановки в напрямку міста Дебальцеве", - зазначили в ГПУ.

Разом із тим 4 військовослужбовців одного з розрахунку 100-мм протитанкової гармати свідомо залишилися на визначеній вогневій позиції, де продовжували виконувати бойовий наказ і наступного дня, без необхідної вогневої підтримки, будучи озброєними лише однією гарматою, під час бою знищили 2 танки противника. Надалі до них повернулися ще 3 військовослужбовців разом із протитанковою гарматою, продовжили виконання поставлених бойових завдань і залишили позиції тільки після наказу вищого командира.

За клопотанням слідчого, погодженим із прокурором, судом першої інстанції командиру батареї обрано запобіжний захід - тримання під вартою, який був змінений Апеляційним судом Запорізької області на особисту поруку.

В даний час обвинувальний акт стосовно військовослужбовця передано до суду для розгляду по суті. Державне обвинувачення буде підтримуватися Генпрокуратурою. Санкції статей 402, 407, 429 КК України передбачають покарання у вигляді позбавлення на строк від п'яти до десяти років.

Нагадаємо, за даними Президента України Петра Порошенка, на даний момент в українській армії кількість дезертирів зменшилася із 30% під час першої мобілізації до 1%.

Як повідомлялося, на початку березня глава держави підписав закон України №194-VIII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини".