ua en ru

Суд розпочав розгляд позову Тимошенко проти НКРЕКП

Суд розпочав розгляд позову Тимошенко проти НКРЕКП

Окружний адміністративний суд Києва розпочав попереднє засідання у справі за позовом Юлії Тимошенко проти НКРЕКП. Позов лідера "Батьківщини" проти Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, стосується скасування рішень комісії про підвищення тарифів на гарячу воду, повідомляє прес-служба партії.

Під час попереднього засідання до судової справи як треті особи на стороні позивача долучилися чотири представники громадськості як фізичні особи та один житловий кооператив.


"Цей суд – це справа народу України проти незаконно встановлених тарифів, тож ми вдячні всім громадянам України, які допоможуть домогтися справедливості та встановити чесні та економічно обґрунтовані тарифи", – заявив під час засідання представник позивача, народний депутат від "Батьківщини" Іван Крулько.

На попередньому засіданні сторона Юлії Тимошенко подала низку клопотань. Зокрема, суд попросили залучити до справи Кабінет Міністрів України та ПАТ "Укргазвидобування". Адже тарифи на гарячу воду були підвищені саме на підставі рішення Уряду про підвищення ціни на газ, який видобуває "Укргазвидобування", зазначає прес-служба.

"Не вірте нікому, починаючи з прем’єр-міністра, який хоче переконати, що це економічно обґрунтований тариф! За статтею 13 Закону про ціни та ціноутворення, орган, який затверджує тарифи від імені держави, зобов’язаний перевірити і довести економічне обґрунтування", – зауважив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко і наголосив, що ні НКРЕКП, ні уряд цього не зробили.

Також сторона Юлії Тимошенко подала клопотання про оголошення перерви у попередньому засідання для можливості вивчення додаткових матеріалів справи.

Як пояснив журналістам представник Юлії Тимошенко Микола Титаренко, на момент передачі позову проти НКРЕКП була опублікована лише одна постанова – №1102, яка є на сьогоднішній момент предметом оскарження. Однак відповідач вніс додаткові матеріали до цієї постанови.

"Виходячи з додатків, які додані до матеріалів справи, були подані інші постанови НКРЕКП і за наслідком їх вивчення, очевидно, буде збільшено наші позовні вимоги", – зауважив юрист.

У результаті Окружний суд задовольнив клопотання позивача і оголосив перерву до 12 серпня.

"Ми розуміємо, що чинна влада піде на всі можливі дії, щоб залишити ці всі рішення в силі. Адже олігархічні групи, які контролюють сьогодні всі приватні облгази та обленерго, які контролюють корумпований "Нафтогаз України", контролюють всі можливі потоки, хочуть, щоб залишилися ці грабіжницькі тарифи, бо через них вони напряму збагачуються, в тому числі і через систему субсидій", – підсумував народний депутат Іван Крулько.

Як відомо, "Батьківщина" подала два позови до Окружного адміністративного суду Києва щодо "незаконного підвищення ціни на газ, тарифів на централізоване опалення і водопостачання".

У іншому позові – проти уряду Володимира Гройсмана – Юлія Тимошенко вимагає скасувати постанову, якою Кабінет міністрів "відмінив так звані соціальні норми споживання газу і встановив єдину ціну на газ".

Попереднє засідання Окружного адміністративного суду Києва у цій справі відбудеться у середу, 27 липня, о 15:00.