ua en ru

Суд Лондона винесе перший вердикт у справі про "борг Януковича" через кілька місяців

Суд Лондона винесе перший вердикт у справі про "борг Януковича" через кілька місяців Фото: суд винесе вердикт у "боргу Януковича" через протягом 3 місяців

Суд завершив перші слухання

Високий суд Лондона винесе рішення у справі про кредит у 3 млрд доларів, отриманих українським урядом від Росії під час президентства Віктора Януковича, через 1-3 місяці. Про це пише видання Deutsche Welle.

Причина протиріч

Як повідомляється, Росія подала позов до високого суду Лондона у лютому 2016 року, зажадавши від України виплатити 3 млрд доларів боргу і 75 млн доларів відсотків.

Суть претензій Росії до України полягає у тому, що російська сторона вважає зазначений борг державним, оскільки облігації, випущені українським урядом, були куплені за кошти держфонду національного добробуту Росії, який є бюджетною установою.

У свою чергу, Україна не згодна з такою позицією. Міністерство фінансів наполягає на тому, що євробонди були випущені на відкритому ринку, тому обов'язок є не позикою "органів управління іноземних держав", а "заборгованістю за випущеними цінними паперами на зовнішньому ринку".

Позика чи хабар?

Згідно офіційної позиції Мінфіну і МЗС України, взятий у грудні 2013 року кредит порушував "встановлені на той час обмеження позик", а також був результатом "примусу, який здійснювалося з боку Росії протягом 2013 року з метою не допустити укладання Україною Угоди про асоціацію з ЄС". Президент України Петро Порошенко та глава МЗС Павло Клімкін називали цей кредит хабарем, який режим Януковича отримав за відмову підписувати угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, вчора, 19 січня, у Лондоні завершилися слухання "боргу Януковича".