ua en ru

Суд конфіскував перші 2 вагони з лісом, які "застрягли" на Закарпатті

Суд конфіскував перші 2 вагони з лісом, які "застрягли" на Закарпатті Фото: затримані вагони з лісом

На ДП "Бережанське лісове господарство" накладено штраф у розмірі 100% вартості товару

На Закарпатті суд конфіскував перші два вагони з лісом-кругляком, які було затримано на кордоні з країнами Європейського Союзу. Про це повідомляє прес-служба голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля на його сайті.

Зазначено, що Ужгородський міськрайонний суд розглянув перший протокол про порушення митних правил українськими експортерами, які відправляють ліс у країни Євросоюзу через Закарпатську область, - стосовно Державного підприємства "Бережанське лісове господарство" (м. Бережани Тернопільської області).

Як встановлено в судовому засіданні на підставі експертних висновків, експортер заявив у митній декларації, що відправляє на деревообробне підприємство в Словаччину два вагони паливної деревини (колоди дуба, бука, граба, ясеня, берести, берези та червоного дуба довжиною від 2 до 4 метрів). Загальний об’єм товару - 1150 кубометрів, а вага - 1000 тонн.

"Однак у процесі зважування виявилося, що деревини у вагонах менше від заявленої на 3,6 тонн. Крім того, експертиза встановила, що частина задекларованої деревини насправді є не паливною, а технологічною, яка заборонена для експорту", - йдеться в повідомленні.


Своєю постановою суд наклав штраф на ДП "Бережанське лісове господарство" у розмірі 100% вартості товару і конфіскував обидва вагони з деревиною в дохід держави.

"Таким чином Ужгородський міськрайонний суд встановив, що після заборони вивезення кругляка на експорт українські держлісгоспи займаються різними махінаціями і намагаються вивезти в Євросоюз під виглядом дров технологічну деревину", - прокоментував рішення суду губернатор Закарпаття Москаль.

"І це при тому, що в Європі зараз спека, тоді як Україна в зимовий період відчуває нестачу дров. Перші два вагони з лісом, що застрягли на Закарпатті, пішли не в Євросоюз, а в дохід України і можуть бути використані в тому числі в зоні проведення бойових дій на Донбасі", - додав він.

Повідомляється, що найближчим часом суд розгляне ще 92 протоколи про порушення митних правил, складені щодо решти вагонів із лісом, який держлісгоспи з усієї України намагалися вивезти через Закарпаття в ЄС.

Нагадаємо, раніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у Львівській області правоохоронці провели більше десятка обшуків у співробітників лісових господарств області з метою виявлення контрабанди лісу.