ua en ru

Суд в Гаазі допустив розслідування збройного конфлікту в Південній Осетії 2008 року

Суд в Гаазі допустив розслідування збройного конфлікту в Південній Осетії 2008 року Фото: Міжнародний кримінальний суд

Прокурор вирішив, що є підстави вважати, що злочини, які підпадають під юрисдикцію суду, були здійснені в Грузії в 2008 р

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі може почати розслідування конфлікту в Південній Осетії, що стався в 2008 році. Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому судом.

У ньому зазначається, що прокурор Фату Бенсуда повідомила МКС про свій намір направити запит для початку розслідування. Він повинен бути розглянутий палатою попереднього провадження, яка вирішить, чи є причини для того, щоб починати розслідування конфлікту.

"На основі наявної інформації прокурор Бенсуда прийшла до висновку, що є розумні підстави вважати, що злочини, які підпадають під юрисдикцію суду, були здійснені в Грузії в умовах збройного конфлікту 2008 року", - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що у 2008 році стався збройний конфлікт між Грузією з одного боку та Росією і сепаратистськими угрупованнями Південної Осетії і Абхазії з іншого. Після окупації частини Грузії російськими військами і етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії з участю міжнародних посередників було досягнуто припинення вогню. Згідно з досягнутими домовленостями, виведення російських військ з грузинської території повинно було завершитися до 1 жовтня 2008 року.

Нагадаємо, в серпні Росія знову перенесла кордон Південної Осетії.