ua en ru

Суд допитав Яценюка по справі про держзраду Януковича

Суд допитав Яценюка по справі про держзраду Януковича Фото: Арсеній Яценюк facebook.com/yatsenyuk.arseniy

Колишній прем'єр-міністр України дав свідчення в суді по справі держзради Януковича

Оболонський районний суд Києва допитав колишнього прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк у справі про держзраду Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

"22 грудня 2014 року був телефонний дзвінок. Я особисто розмовляв з Януковичем з приводу його подальших дій. Янукович мав тісні дружні стосунки з владою Росії. Його політика була спрямована на те, щоб налагоджувати зв'язки з РФ", - заявив Яценюк під час дачі свідчень.

За його словами, до моменту оголошення результатів виборів у 2014 році президент Росії Володимир Путін привітав Януковича з перемогою ще до оголошення результатів Центральною виборчою комісією.

"Путін фактично дав свідчення проти себе. У фільмі" Крим. Шлях додому" він сказав, що Росія мала можливість повного і тотального контролю над українською територією", - сказав Яценюк.

Крім того, Яценюк зазначив, що Янукович був повністю залежний від Путіна.

"Ніякої загрози життю Януковича тоді не було. Під прикриттям ФСБ Росії Янукович залишив державу", - сказав Яценюк, відповідаючи на питання про те, чи відомі йому факти, за яких Янукович залишив державу.

"У мене були два розмови з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. Це був дивний дзвінок з приводу соціально-економічних підвалин взаємодія сторін. Ініціатором розмов був Медведєв", - повідомив він.

Він також зазначив, що не відвідував окупований Крим з моменту призначення на посаду прем'єр-міністра (після 27 лютого 2014).

Нагадаємо, що сьогодні, 11 грудня, Оболонський районний суд Києва продовжив засідання по справі про держзраду Януковича.

На минулому засіданні в справу вступив адвокат Ігор Ляшенко. Також були розглянуті висновки судово-економічної і семантко-лінгвістичної експертизи. Прокурор Кравченко подав клопотання про допит свідків. Суд частково задовольнив його. Так, на дачу свідчень запрошені президент України Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Андрій Парубій та інші.