ua en ru

Суд дав умовний термін екс-чиновниці Міндоходів, підозрюваної у махінаціях на 3,2 млрд гривень

Суд дав умовний термін екс-чиновниці Міндоходів, підозрюваної у махінаціях на 3,2 млрд гривень Фото: суд засудив екс-чиновницю Міндоходів до 5 років умовно

Підсудна визнала свою провину та відшкодувала 500 тис. гривень збитків

Дарницький районний суд засудив на 5 років умовно з позбавленням права обіймати певні посади першого заступника начальника ГУ Міндоходів в Києві Тетяна Детюк. Про це свідчить вирок суду, пишуть "Наші гроші".

Згідно з матеріалами справи, чиновниця брала участь в організації незаконного відшкодування ПДВ на суму 3,16 млрд гривень.

Кошти були перечисленытрем компаніям: ТОВ "Мегатерій", ТОВ "Газиновация" і ТОВ "Ексимтех". При цьому у податковій документації трьох фірм відображалися нібито господарські відносини з десятками фіктивних підприємств на суму понад 16 млрд гривень.

Співробітниця податкової домовлялася зі своїми підлеглими, щоб вони без перевірок стверджували відшкодування ПДВ цим фірмам. Після чого кошти переводилися в готівку через контрольовані зловмисниками банки, в яких у подальшому інформація про рух коштів знищувалася.

Суд встановив, що за такою схемою Детюк заволоділа коштами держбюджету на загальну суму 2,57 млрд гривень.

Враховуючи факт угоди з галаным військовим прокурором Анатолієм Матиосом, щиросерде визнання, співпрацю зі слідством і добровільне відшкодування 500 тис. гривень шкоди, суд постановив приговориь Детюк до 5 років позбавлення волі умовно (випробувальний термін 3 роки) з позбавленням права займати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, держустановах і організаціях на 3 роки, без конфіскації майна.

Нагадаємо, Матіос анонсував нову хвилю розслідування проти екс-чиновників часів Януковича.