ua en ru

Субвенції на дороги будуть затверджувати окремо лише по Криму, Києву, Севастополю та областям, - Кабмін

Кабінет міністрів України (Кабмін) на своєму засіданні схвалив проект змін до Бюджетного кодексу України. На черговий рік пропонується затверджувати обсяг субвенцій на дороги окремо лише по АР Крим, обласним бюджетам та бюджетам міст Києва та Севастополя, повідомляє прес-служба Кабміну.

Зміни спрямовані на більш ефективне використання бюджетних коштів, що виділяються у вигляді субвенцій місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності. Наразі ці субвенції щорічно розподіляються за формульним принципом між 692 бюджетами. Враховуючи їх недостатність, розподіл між усіма бюджетами призводить до їх розпорошення. У цьому випадку практично жодна з адміністративно-територіальних одиниць не має достатніх коштів для проведення робіт капітального характеру. Що, у свою чергу, призводить до нераціонального та неефективного їх використання, сказано у повідомленні.

В той же час, експерти місцевих дорожніх служб зазначають, що відсутність достатніх коштів змушує займатися лише постійним поточним латанням одних і тих же ділянок дорожнього покриття. Це призводить до того, що не провадиться капітальний ремонт доріг, який може забезпечити їх нормальне функціонування протягом багатьох років. У результаті загальна протяжність доріг у населених пунктах, що знаходяться в поганому стані, з кожним роком все зростає. У разі прийняття запропонованих змін до Бюджетного кодексу України субвенції з держбюджету на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг будуть розподілятися лише на рівні АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя. Це дозволить концентрувати ресурси на обласному рівні на проведення дорожніх робіт капітального характеру в населених пунктах. У разі реалізації такого підходу з'явиться можливість більш ефективно використовувати субвенції, що виділяються на ці цілі. До того ж буде підвищено відповідальність місцевої влади за стан інфраструктури населених пунктів, підкреслюють вони, говориться у повідомленні.

Щороку в середньому автопарк України зростає на 4%. У 2012 р. налічувалося 8,6 млн машин в країні.

Загальна протяжність автомобільних доріг України - 169,7 тис. км. З них 53 тис. км - це дороги державного значення, 116,7 тис. км - дороги місцевого значення. У свою чергу, загальна протяжність комунальних доріг в населених пунктах становить 259 тис. км. Нагадаємо, що загальний розмір субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в 2013 р. збільшився на 8% порівняно з 2012 р. і становив 2,39 млрд грн.