ua en ru

У СЦКК повідомляють про загострення обстановки у зоні АТО

У СЦКК повідомляють про загострення обстановки у зоні АТО Фото: СЦКК знову повідомляє про загострення на Донбасі

Українська сторона зафіксувала суттєву активізацію використання безпілотників бойовиками

Незважаючи на те, що обстановка у зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі залишається в цілому контрольованою, спостерігається стійка тенденція до її ескалації. Про це повідомив керівник української сторони СЦКК генерал-майор Борис Кременецький, передає прес-центр АТО у Facebook.

Особливе занепокоєння української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню викликав факт, який стався 11 вересня, коли незаконні збройні формування окупованих районів Донецької області (ОРДО) вперше з початку введення режиму повного припинення вогню, використали 122-мм артилерійські системи і обстріляли позиції ЗС України на Маріупольському напрямку.

"Тут зафіксовано 12 розривів артилерійських снарядів. Крім цього, упродовж дня спостерігачами СЦКК зафіксовано застосування 120-мм та 82-мм мінометів (78 та 14 розривів мін відповідно)", - йдеться у повідомленні.

Більшість обстрілів - провокативні

Кременецький зазначив, що більшість обстрілів мають провокативний характер з метою викликати вогонь у відповідь з боку ЗС України та виявлення системи оборони.

Він підкреслив, що ЗС України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, а вогонь у відповідь відкривають лише в разі загрози життю військовослужбовців, мирних громадян та руйнування важливих об’єктів інфраструктури регіону.

Крім того українська сторона СЦКК зафіксувала суттєву активізацію використання безпілотних літальних апаратів бойовиками.

"У першій декаді вересня зафіксовано понад 30 прольотів БПЛА. А 9 вересня зафіксовано рекордну кількість ворожих БПЛА - 12 випадків. Також активно працювали й ворожі снайпери. Більше 18 разів вони відкривали вогонь по позиціях ЗС України", - повідомляють у центрі.

Зазначається, що про всі випадки використання незаконними формуваннями ОРДО та ОРЛО забороненого Мінськими угодами озброєння, українська сторона СЦКК невідкладно інформує Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні і надає її представникам відповідні підтверджуючі документи із фотофіксацією розривів боєприпасів.

КЕРІВНИК УКРАЇНСЬКОЇ СТОРОНИ СЦКК ГЕНЕРАЛ-МАЙОР БОРИС КРЕМЕНЕЦЬКИЙ: «ЗАГАЛЬНА ОБСТАНОВКА ВЗДОВЖ ЛІНІЇ РОЗМЕЖУВАННЯ СТОРІ...

Опубліковано Прес-центр штабу АТО 11 вересня 2016 р.

Нагадаємо, протягом неділі, 11 вересня, в зоні проведення антитерористичної операції зафіксовано 9 ворожих обстрілів.