ua en ru

У СЦКК просять ОБСЄ перевірити радіаційний фон в Донецькій обл. через вибухи на хімзаводі

У СЦКК просять ОБСЄ перевірити радіаційний фон в Донецькій обл. через вибухи на хімзаводі Фото: Донецький казенний завод хімічних виробів

Поруч з заводом знаходиться сховище джерел радіоактивних випромінювань

У Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК) просять представників моніторингової місії ОБСЄ перевірити радіаційний фон в Донецькій області через вибухи на Донецькому казенному заводі хімічних виробів (ДКЗХВ) . Про це повідомляє у Facebook прес-центр АТО.

"За негучною назвою Донецький казенний завод хімічних виробів приховане режимне підприємство з утилізації боєприпасів, яке працює з 1939 року. Завод займається утилізацією боєприпасів, їх спорядженням, оновленням і ремонтом. Тут виробляються і промислові вибухові речовини. За довгий час концентрація боєприпасів і вибухівки на ділянках заводу (загальна площа ДКЗХВ - 800 га) досягла майже критичного значення", - йдеться у повідомленні.

СЦКК попереджає про можливість техногенної катастрофи в Донецьку16 червня 2015 року близько 21:00 на півночі Донецька ...

Posted by Прес-центр АТО on 28 Июнь 2015 г.

Повідомляється, що з огляду на існуючу небезпеку, керівник СЦК генерал-майор Андрій Таран звернувся до представників моніторингової місії ОБСЄ з прохонням у кооперації з Донецькими підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій організувати перевірку радіаційного фону в Донецькій обл.

"Необхідно з'ясувати, чи не було сховище розгерметизовано у результаті вибухів та з недбалості самопроголошених керманичів. У нас є всі підстави для глибокої стурбованості, пов'язаної з ризиками для життя і здоров'я великої кількості цивільного населення. Існує вірогідність витоку радіоактивних елементів. Ми будемо вдячні представникам СММ ОБСЄ за втручання в дану ситуацію для проведення необхідних заходів, які б сприяли усуненню масової небезпеки, - зазначив Таран.

Зокрема, повідомляється, що генерал Таран звернув увагу представників моніторингової місії ОБСЄ на ознаки техногенної катастрофи, що насувається на Донецьк з боку хімічного заводу, поруч з яким знаходиться сховище джерел радіоактивних випромінювань.

"Могильник ядерних відходів був побудований у 1958 році і вже багато років знаходиться в аварійному стані. У 2014-15 рр. внаслідок неодноразової масштабної детонації складів із боєприпасами сховище могло отримати нові серйозні ушкодження. У випадку розгерметизації ядерного могильника виникає загроза радіаційного забруднення навколишніх земель та водозбірної системи Карловського питного водосховища, яке постачає питною водою місто-мільйонник Донецьк", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що вся відповідальність за наслідки техногенних катастроф на непідконтрольних Україні територіях покладається на самопроголошену владу окупованих територій та Російську Федерацію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала переміщення важких озброєнь по обидві сторони від лінії зіткнення на Донбасі.