ua en ru

Будівництво чотириповерхового будинку на території Києво-Печерської Лаври законно, - архітектор Лаври

Будівництво чотириповерхового будинку на території Києво-Печерської Лаври законно. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив головний архітектор заповідника Олександр Романченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Цей об'єкт був зведений в 80-х рр. 20 сторіччя. Тобто, це новобуд, це було будова залізобетонної конструкції і зараз відбувається її реконструкція", - заявив Романченко.

За словами Романченко на споруду, про яку ченці кажуть як про монастирську льоху, є всі необхідна документація, погоджена з Минрегионом та Міністерством культури: "На це будівництво була виготовлена ​​відповідна науково-проектна документація. Зокрема історико-містобудівна і проектно-будівельна, та вона була узгоджена з Мінкультури, якому була дана можливість розміщення цього об'єкта на цій території. І точно також було погоджено в установленому законом порядку з центральними органами виконавчої влади ", - сказав Романченко.

За словами архітектора, об'єкт знаходиться в небезпечній геологічній зоні. І ця конструкція допоможе уникнути негативного впливу на Дальні і Варязькі печери. "Це будівництво, тобто заходи, які проводяться спрямовані на те щоб мінімізувати або уникнути негативного впливу на Дальні і Варязькі печери, які знаходяться зараз в полі зору в зв'язку з тим, що на 35 і 36 сесії Комітету всесвітньої спадщини зверталася увага на їх збереження", - Романченко.

Як повідомлялося раніше, на території Лаври між 53 корпусом і галереєю від Ближніх до Дальніх печер, споруджується невідомий об'єкт з бетону.

Києво-Печерська Лавра це унікальний монастирський комплекс, внесений ЮНЕСКО в список пам'яток всесвітнього значення.