ua en ru

Стрілянина в депутатів від "Фронта змін" здійснена з побутових мотивів, - прокуратура

Стрілянина в депутатів від "Фронта змін" в Чернівецькій області здійснена з побутових мотивів. Про це повідомив на брифінгу прокурор Чернівецької області Петро Коваль, зазначили в прес-службі прокуратури Чернівецької області.

Досудовим слідством встановлено, що 15 червня в селі Чортория проводилося святкування з нагоди дня народження відомого українського кінорежисера Івана Миколайчука. "В цей час винуватець трагедії займався там торгівлею і між ним та одним із потерпілих на ґрунті особистих неприязних стосунків виник конфлікт, під час якого останній вдарив кулаком в обличчя підприємця в присутності його 10-річної доньки та односельців. Опісля ображений чоловік організував групу з 17 осіб, які згодом прибули на трьох автомобілях у Вашківці і вчинили "розбірки" з кривдниками, застосувавши зброю", - доповів прокурор.

За словами Коваля, 15 червня увечері у приміщенні колишнього універмагу м. Вашківців група з 10 місцевих та приїжджих буковинців переглядала футбольний матч. Близько 21:00 туди увійшли 17 осіб, і на ґрунті напередодні виниклих неприязних відносин, розпочали хаотичну стрілянину з револьверів, призначених для стрільби патронами калібру 4 мм типу Флобера поза спеціальними та спортивними майданчиками і застосували газовий балончик. В результаті було поранено трьох буковинців. Один із них - 39-річний приватний підприємець - після госпіталізації до міської лікарні помер. За висновками судово-медичної експертизи, смерть настала від механічної асфіксії, внаслідок аспірації шлункового вмісту. Двоє інших потерпілих теж були доставлені до лікарні з пораненнями.

За фактом смерті та вчинення хуліганських дій УМВС України в Чернівецькій області порушило кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.115 (умисне вбивство) та ч.4 ст.296 (хуліганство) КК України. В ході проведення слідчо-оперативних заходів встановлені особи, причетні до вчинення вказаних злочинів. В порядку ст.115 КПК України двоє, один з яких і здійснив постріли, затримані та поміщені в ізолятор тимчасового тримання. Ще двоє перебувають у розшуку.

При цьому прокурор додав, що конфлікт, який відбувся, не мав політичного підґрунтя і не був пов'язаний з виборчими перегонами. Двоє потерпілих, які є депутатами місцевих рад від партії "Фронт змін", під час допиту самі наголосили, що жодної політики в конфлікті не було, а виключно лише хуліганські дії. Слід зазначити, що батько одного з активних винуватців трагедії, є депутатом однієї з районних рад також від партії "Фронт змін".

Нагадаємо, увечері 15 червня в місті Вашківці Чернівецької області двоє депутатів місцевих рад від партії "Фронт змін" отримали поранення в результаті нападу на них та їх приятеля невідомих чоловіків. Приятель загинув. Пізніше міліція затримала організатора та виконавця стрілянини.