ua en ru

Стрілянина в Княжичах: суд поновив на посаді екс-главу кримінального розшуку поліції Києва

Стрілянина в Княжичах: суд поновив на посаді екс-главу кримінального розшуку поліції Києва Фото: поліція (instagram.com/dnepr_police)

Суд прийняв рішення, що Курята не був уповноважений здійснювати контроль за діями поліцейських в Княжичах

Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді екс-начальника карного розшуку поліції Києва Леоніда Куряту, якого підозрюють в організації умисного вбивства поліцейських в Княжичах (Київська область, Броварський район). Відповідне рішення суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень без зазначення прізвища, однак судячи з посади позивача, мова йде про Куряте.

Повідомляється, що суд столиці постановив визнати протиправним та скасувати наказ Національної поліції України в місті Києві від 27 січня 2017 року про звільнення полковника поліції на посаді начальника управління карного розшуку.

Крім того, поліцію зобов'язали виплатити Куряте 104 тис. гривень заробітної плати за час його відсторонення від служби.

Згідно з версією слідства, Курята керував спецоперацією в Княжичах і віддав наказ підлеглим на застосування зброї, в результаті чого загинули п'ять співробітників поліції. Йому інкримінують організацію умисного вбивства силовиків.

Так, суд прийшов до висновку, що за планом проведення поліцейської операції в Княжичах, Курята не був старшим групи правоохоронців або головою операції.

"Як зазначив сам позивач, він вважав своїм обов'язком взяти участь у запланованих і затверджених начальником Головного управління слідчо-розшукових заходах, в яких передбачалося участь його безпосередніх підлеглих... про відповідному кримінальному провадженні йому стало відомо під час оперативних нарад у начальника Головного управління Національної поліції у Києві Крищенко", - йдеться в постанові суду.

Адміністративний суд прийняв рішення, що Курята не був уповноважений здійснювати контроль за діями поліцейських у Княжичах, визнав незаконним рішення поліції про проведення службового розслідування у його відношенні і скасував наказ про звільнення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що не менше 20 поліцейських залучать до дисциплінарної відповідальності за підсумками службового розслідування перестрілки в Княжичах. Як відомо, в ніч на 4 грудня 2016 року в Княжичах під Києвом в результаті перестрілки між співробітниками Державної служби охорони, спецпідрозділу КОРД і поліцейськими загинули п'ятеро правоохоронців.