ua en ru

Стратегічна мета США - позбавити Україну партнерства з Росією, - британський експерт

Українські протестні виступи менше представляють опозиційний рух, а більше нагадують гру міжнародних сил - вважає британський експерт Марк Алмонд (Mark Almond) з Оріельського коледжу Оксфордського Університету. В коментарі він зазначив, що США розігрують міжнародну політику на європейському континенті з тим, щоб позбавити Україну партнерства з Росією і, затягнувши в НАТО, зробити Київ своїм союзником.

На його думку, характер нещодавно оприлюдненої телефонної розмови між заступником глави Держдепу США Вікторією Нуланд і послом США в Україні Джеффрі Пайєттом свідчить про те, що українська опозиція діє за вказівками Вашингтона.

"Американські службовці обговорювали підходящу кандидатуру на пост глави уряду, яку вони не повинні просувати. Вони створюють сильне враження, що фактично Сполучені Штати кажуть Яценюку, Кличко і Тягнибоку, що їм потрібно робити", - зазначив він.

Алмонд назвав розмову верхівкою айсберга. "Це була майже щоденна бесіда, в якій вони обговорювали, як потрібно реагувати на події. Але є також добре продумані механізми, як уряд Сполучених Штатів може прямо і побічно впливати на внутрішні справи країн", - додав експерт.

"Є різні міжнародні фонди, які отримують фінансування від США. Вони співпрацюють з Держдепартаментом США. У грудні Київ відвідав сенатор Маккейн. Тому діють міжнародні агентства і політичні радники, які допомагають Кличко та іншим політикам відточувати імідж не тільки в Україні, але також представляючи її перед західною аудиторією", - вважає Алмонд.

"Євросоюз має дилему, якої немає у США. ЄС межує з Україною. Все, що станеться в Україні, буде мати наслідки для Європи. Америка може розігрувати міжнародну політику, адже Київ знаходиться на іншому континенті. На мою думку, стратегічна мета США - позбавити Україна дружби і партнерства з Росією і з допомогою НАТО зробити Київ своїм союзником", - продовжив він.

"Багато українців хочуть приєднатися до ЄС. Це бажання спільне для Президента і його політичних опонентів. НАТО набагато менш популярне в Україні. Але для США цей блок важливіший, ніж Євросоюз. Певним чином, американці хочуть, щоб ЄС нав'язав Україні членство в НАТО. Тоді це стане питанням європейців", - вважає Алмонд .

При цьому він додає, що Європа буде змушена надавати допомогу Україні, в тому числі і фінансову, хоча ресурсів для цього у ЄС немає.

"Зараз Росія запропонувала 15 млрд дол., ЄС може запропонувати лише кілька сотень мільйонів. Важко зрозуміти, де ЄС знайде гроші, щоб позмагатися з російською допомогою. Євросоюз повинен витрачати гроші в Греції, Іспанії, Португалії, щоб дотувати фінансову кризу в цих країнах. У ЕС немає грошей, щоб профінансувати антикризову програму в такій великій країні як Україна", - відзначає експерт.