ua en ru

Країни G7, Рада Європи та Єврокомісія закликають РФ припинити підтримку референдуму в Криму, - заява

Країни G7, Рада Європи та Єврокомісія закликають РФ припинити підтримку референдуму в Криму.

Країни G7 (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія, США), Рада Європи і Єврокомісія закликають Росію припинити підтримку референдуму про статус Криму, запланованого на 16 березня. Про це йдеться в спільній заяві лідерів G7, Президента Ради Європи Хермана ван Ромпея і Президента Єврокомісії Жозе Маенуэля Баррозу.

"Ми закликаємо Російську Федерацію припинити всі зусилля, спрямовані на зміни статусу Криму, в порушення законодавства України та міжнародного права. Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити дії на підтримку проведення референдуму на території Криму щодо його статусу, в пряме порушення Конституції України", - йдеться в заяві.

При цьому вони заявляють, що не визнають результати такого референдуму.

"Будь-який подібний референдум не буде мати ніякої законної сили. Враховуючи непідготовленість цього заходу і загрозливу присутність російських військ, це буде глибоко збиткова процедура, позбавлена також і моральної сили.З усіх цих причин, ми не визнаємо результати", - заявили лідери G7.

"Сімка" західних країн вважає, що "анексія Криму" не тільки зашкодить єдності, суверенітету і територіальній цілісності України, але і похитне світовий порядок, що базується на захисті суверенітету і територіальної цілісності всіх держав. "Якщо Російська Федерація все-таки піде на такий крок, ми зробимо подальші дії, як односторонні, так і колективні", - йдеться в заяві G7.

6 березня Верховна рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Про це йдеться в постанові "Про проведення загальнокримського референдуму", опублікованій на порталі регіонального парламенту. Це рішення має закріпити референдум, який Верховна рада перенесла з 30 на 16 березня 2014 р. На голосування будуть винесені два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?". Рішення увійти до складу РФ в якості суб'єкта прийняла і Севастопольська міська рада.