ua en ru

Країни Євросоюзу узгодили план з безпеки і оборони

Країни Євросоюзу узгодили план з безпеки і оборони Фото: Федеріка Могеріні розповіла про план ЄС з безпеки і оборони

Представник ЄС Федеріка Могеріні запевнила, що про конкуренцію з НАТО не йдеться

Міністри оборони і закордонних справ Європейського союзу узгодили план з оборони і безпеки ЄС. Про це заявила в понеділок, 14 листопада, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, передає DW.

При цьому вона запевнила, що не йдеться про конкуренцію з НАТО чи створення паралельних до НАТО військових союзів.

"Не йдеться про європейську армію. Також не йдеться про створення генерального штабу на кшталт SHAPE (ставка верховного головнокомандувача Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, - ред.). І також не йдеться про територіальну оборону, тому що для цього є НАТО. Ми союзники, у нас є точно певні компетенції в сфері оборони", - підкреслила вона.

Зі слів Могеріні, план об'єднує "всі наші можливості дії, і не лише суто силою": Євросоюз готовий використовувати і "зброю дипломатії, м'яку силу", а також діяти через місії цивільного призначення.

Могеріні зазначила, що план було підготовлено за участю всіх країн Євросоюзу протягом останніх трьох місяців.

"Йдеться про посилення безпеки і оборони Європейського союзу, але також посилення НАТО", - зауважила вона.

Представник ЄС додала, що до кінця листопада Європейська комісія має розробити план дій, який обговорять з міністрами оборони країн-членів ЄС.

Могеріні також виділила три головні завдання у плані: реагування на зовнішні конфлікти і кризи, роботу з державами-партнерами щодо формування їхніх оборонних можливостей і захист Євросоюзу і його громадян.

Нагадаємо, у Європейському союзі після обрання Дональда Трампа президентом США мають намір виділяти більше коштів на власну безпеку.