ua en ru

Країни ЄС підписали декларацію про створення оборонного союзу

Країни ЄС підписали декларацію про створення оборонного союзу Фото: прапор ЄС (РБК-Україна)

Великобританія і Данія відмовились брати участь в новому об'єднанні

Понад 20 країн Європейського союзу (ЄС) підписали пакт про створення оборонного союзу "Постійного структурного співробітництва з питань безпеки і оборони" (PESCO). Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

"Міністри закордонних справ і міністри оборони 23-х держав ЄС підписали декларацію про наміри створити об'єднання для "Постійного структурного співробітництва з питань безпеки і оборони", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, державами-учасниками, що підписали декларацію, є Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Румунія, Кіпр, Литва, Фінляндія, Франція, Словаччина, Словенія, Іспанія і Швеція. Можливо інші країни-члени приєднаються до більш пізнього етапу.

Остаточне рішення щодо оборонного союзу повинно бути прийнято в грудні. Участь у новому об'єднанні є добровільним для членів ЄС. Ірландія, Португалія та Мальта досі думають, брати участь у PESCO. Крім того, дві країни - Великобританія і Данія - відмовилися брати участь в новому об'єднанні.

Так, рішення створити PESCO свідчить про те, що ЄС рухається в напрямку самостійності в питанні забезпечення власної оборони замість того, щоб розраховувати в цьому питанні виключно на НАТО.

Відзначимо, в червні 2017 року на саміті ЄС було затверджено план розвитку PESCO. Глава ЄС Дональд Туск тоді назвав це рішення "історичним кроком". Учасники саміту також домовилися про створення єдиного фонду, з якого фінансуватимуться розробки систем озброєння і їхні спільні закупівлі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що не менше 20 країн ЄС підпишуть угода про створення PESCO. Франція і Німеччина розраховують, що ця угода посприяє тіснішій військовій співпраці всередині ЄС.