ua en ru

Країни Балтії готові до економічного бойкоту АЕС в Калінінградській обл. і Білорусі, - прем'єр Литви

Литва разом з Латвією і Естонією мають намір підготувати правові акти, які поставлять заслін торгівлі енергією, виробленою на атомних електростанціях (АЕС), що не відповідають міжнародним нормам безпеки. Про це сьогодні повідомив прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс в інтерв'ю радіо Ziniu radijas, передає РБК. "Ще і ще раз повинен повторити, що торгівля виробленою на небезпечних АЕС електроенергією буде заборонена на ринку країн Балтії. Ми такі правові акти з колегами латишами і естонцями плануємо найближчим часом підготувати і ствердити, про це також говориться і на рівні ЄС", - заявив А.Кубілюс.
Литовський прем'єр-міністр зазначив, що це питання він вже поставив на міжнародній конференції в Києві, присвяченій 25-річчю чорнобильської трагедії. У цьому заході брав участь і віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін, який, як відзначив А.Кубілюс, дуже емоційно реагував на його слова. "На мої зауваження з приводу проектів атомних станцій в Калінінградській обл. і Білорусі, здійснення яких не відповідає міжнародним конвенціям, російський віце-прем'єр Ігор Сєчін зреагував дуже гарячими і емоційними поясненнями, що проекти технологічно дуже безпечні", - додав він.
А.Кубілюс підкреслив, що Європа сильно заклопотана питаннями безпеки атомної енергетики і має намір посилити вимоги до АЕС. Литва виступає за те, аби тести на безпеку застосовувалися не лише до станцій Євросоюзу, але і сусідніх країн, уклав прем'єр-міністр.