ua en ru

Країнам ЄС слід розірвати політичні та економічні зв'язки з Єгиптом, - спікер ЄП

Спікер Європарламенту Мартін Шульц заявив в інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, що країнам ЄС слід розірвати політичні та економічні зв'язки з Єгиптом. Народний обранець різко відгукнувся про проект Конституції арабської країни, що припускає істотні обмеження свободи совісті.

На думку Мартіна Шульца, ісламістський рух "Брати-мусульмани", в політичному крилі якого складався нинішній Президент Єгипту Мухаммад Мурсі, являє істотну небезпеку для майбутнього демократії в країні. Щоб повернути Єгипет на дорогу ліберальних перетворень, потрібно надати "економічний тиск" на його влади, оскільки іншої мови режим не розуміє.

Шульц вважає, що для країн ЄС було б доцільно перервати будь-яку співпрацю з Єгиптом, "поки в ньому не запанує демократія". Дії Мурсі, значно розширив свої повноваження, глава Європарламенту назвав "переворотом, який не може бути схвалений".

"Європі слід з усією серйозністю оцінити апетит до влади, який є в цієї людини", - застеріг ентузіастів "арабської весни" Шульц.

Напередодні Мурсі затвердив проект конституції, що розколов єгипетське суспільство, і призначив дату всенародного голосування. Згідно з проектом Конституції, державною релігією в Єгипті залишається іслам, а в основу законодавства лягають принципи шаріату. Варіант основного закону, що викликає нарікання у країн ЄС та США, буде схвалений чи ні 15 грудня.

Нагадаємо, в Єгипті проходить безстроковий страйк опозиції. Заворушення почалися по всій країні 23 листопада 2012 р. у зв'язку з виходом указу Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, відповідно до якого будь-які рішення Президента не можуть бути оскаржені в суді доти, поки не буде обраний новий парламент. Аналітики зазначають, що Мурсі сконцентрував у своїх руках владні повноваження, порівнянні з диктаторськими. Рішення Мурсі на своєму засіданні в Каїрі засудив Верховний судовий рада Єгипту. На думку його членів, указ Президента (якого за цей крок вже прозвали "фараоном") - "безпрецедентна атака на правосуддя". Кілька помічників Президента і членів його адміністрації подали у відставку.

Минулого тижня Президент Єгипту Мухаммед Мурсі позбавив судові інстанції права скасовувати свої розпорядження. Крім того, глава держави змінив порядок призначення генерального прокурора і ввів заборону на розпуск конституційної комісії, яка розробляє проект основного закону країни.

Читайте також: МЗС рекомендує українцям не їхати до Єгипту через протести