ua en ru

У країнах Африки і на південному заході Азії може наступити масовий голод, - ООН

У країнах Африки і на південному заході Азії може наступити масовий голод, - ООН Фото: голод

Багато переселенців не мають повноцінного доступу до засобів існування

В Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців заявили, що через посуху і збройних конфліктів в трьох африканських країнах і в Ємені (Південно-Західна Азія) населення може залишитися без їжі. Про це йдеться у повідомленні на сайті Управління.

"Ми підвищуємо рівень тривоги щодо ризику масової загибелі людей від голоду. В цілому, близько 20 млн людей перебувають у районах, постраждалих від посухи. Вже 4,2 млн людей є біженцями. Неврожай, конфлікт у Південному Судані в поєднанні з посухою веде до голоду і відтоку біженців", - підкреслюють в Управлінні.

Зокрема, в Сомалі темпи недоїдання високі, особливо серед дітей та матерів-годувальниць.

"Відсутність безпеки в Сомалі призвело до зростання внутрішнього переміщення, а темпи недоїдання високі, особливо серед дітей та матерів-годувальниць. На південному сході Ефіопії, наприклад, гострі показники недоїдання відзначаються серед новоприбулих сомалійських дітей біженців в віці від 6 місяців до 5 років", - підкреслюється у повідомленні.

Також акцентується увага на тому, що багато переселенців не мають повноцінного доступу до засобів існування.

"Багато переселенців не мають повноцінного доступу до засобів існування, до сільського господарства або виробництва харчових продуктів. Їх здатність самостійно взятися за обробку землі та прогодувати себе обмежена. У Ємені... майже 19 млн людей потребують гуманітарної допомоги, близько 17 млн ​​осіб подалися в чужі краю в пошуках їжі", - зазначають у відомстві.

Крім того, на півночі Нігерії 7 млн ​​чоловік гостро потребують продовольства.

"В умовах браку фінансових коштів і різко погіршується доступу до продовольства, гуманітарна криза буде, можливо, гірше, ніж у 2011 році, коли 260 тис. Чоловік померли від голоду в Сомалі", - підсумували в Управлінні.

Нагадаємо, в березні заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн в ході виступу в Раді Безпеки ООН заявив, що близько 20 мільйонів чоловік в чотирьох країнах світу загрожує голодна смерть.