ua en ru

Столтенберг: НАТО посилює свою присутність в Європі через дії Росії

Столтенберг: НАТО посилює свою присутність в Європі через дії Росії Фото: Єнс Столтенберг

На східних кордонах альянсу буде розгорнуте угруповання швидкого реагування кількістю 40 тис. військових

Північноатлантичний альянс посилює свою присутність на східних кордонах країн-членів НАТО, щоб відповідати новим викликам, серед яких - застосування російської армії проти інших держав. Про це заявив журналістам напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, передає "Радіо свобода".

"Багато років ми бачили, як Росія інвестує у свої збройні сили та активно їх тренує. Але це вже не просто тренування, вона застосовує їх проти інших держав, змінюючи кордони в Європі, як це сталося з Грузією, а потім з Україною", - сказав Столтенберг.

Окрім того, він нагадав про порушення повітряного простору Туреччини та країн Балтії, які входять до НАТО, російськими літаками.

"Ми маємо відповідати новітнім викликам, тому НАТО посилює присутність у Туреччині та Литві, в тому числі на воді та у повітрі за рахунок Збройних сил США", - пояснив Столтенберг.

Він наголосив, що на східних кордонах альянсу буде розгорнуте угруповання швидкого реагування кількістю 40 тисяч військових, час реагування цих сил на загрози альянсу має вкладатися у два дні.

Столтенберг уточнив, що НАТО проти повернення до холодної війни у взаєминах з Росією, однак додав, що "альянсу легше вести політичні переговори за умови, що він стає дедалі сильнішим".

Нагадаємо, Столтенберг звинуватив РФ в підриві зусиль по врегулюванню конфлікту в Сирії.