ua en ru

Зіткнення під Жовтневим палацом: Саакашвілі вважає це провокацією Нацгвардії

Зіткнення під Жовтневим палацом: Саакашвілі вважає це провокацією Нацгвардії Фото: Міхеїл Саакашвілі (Гонтар Володимир / УНІАН)

На його думку, сутичку готували спеціально

Лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі вважає зіткнення, які виникли сьогодні, 17 грудня 2017 року, під Жовтневим палацом у Києві, провокацією Національної гвардії України. Про це він заявив в ефірі телеканалу ZIK.

"Від наших депутатів надійшло повідомлення, що в Жовтневому палаці можна облаштувати штаб нашої акції протесту. Тому туди ми йшли з конкретною метою - взяти кімнату й облаштувати її, насамперед, для жінок, дружин, схоплених поліцією ветеранів АТО. Тому ми мали зайняти цю кімнату і повернутись назад. Коли ми туди прийшли - замість адміністрації, яка нас мала зустріти, там була озброєна до зубів Нацгвардія у величезній кількості", - розповів Саакашвілі.

На його думку, сутичку готували спеціально.

"Нацгвардійців неможливо було зігнати настільки швидко - зі сльозоточивим газом, палицями. Зіткнення спровокували. Як тільки це сталося - я закликав людей відійти, не вступати в сутички і піти від Жовтневого палацу. Я засуджую будь-які насильницькі дії і спроби захоплення будівель", - наголосив політик.

Водночас він вважає, що замість провокації можна було просто домовитися.

"Вийти і сказати: "У Жовтневому нічого нема, ми вам кімнати не дамо. І ми б спокійно пішли собі! Але де ці люди? Чому вони не вийшли, не сказали, не пояснили? Я намагався добитися цього - у відповідь сльозоточивий газ, зіткнення, штовханина… Те, що хотів бачити Порошенко. Я категорично відмежовуюсь від усіх спроб силових сценаріїв, мій сценарій - лише мирний. Сценарій провокацій, войовничий сценарій - це сценарій бариг", - підкреслив Саакашвілі.

Організував провокацію, на його думку, той, хто відіслав Нацгвардію до Жовтневого палацу. Відтак третій президент Грузії зробив висновок, що влада хоче пролиття крові.

"Я не буду асоціюватись із кровопролиттям. Коли нас буде мільйони - ці двері самі відчиняться. Не треба прориватися. Вони хочуть маргіналізувати нас і зробити крайніми. Навіть коли люди відійшли - вони продовжували кидати шашки, робили "феєрверки". Це їхня гра", - резюмував політик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом сутичок між мітингарями і правоохоронцями біля будівлі Жовтневого палацу в Києві, оскільки серед поліцейських і нацгвардійців є постраждалі.