ua en ru

Сутички у Києві: подробиці сутичок активістів з поліцією

Сутички у Києві: подробиці сутичок активістів з поліцією Фото: сутички у Києві ("УНІАН")

Зіткнення в Києві спровокували прихильники блокади Донбасу

Сутички у Києві відбулися вчора між прихильниками блокади Донбасу і співробітниками Національної поліції. РБК-Україна розповідає про подробиці конфлікту.

20 лютого

Сутички у Києві: поліція звільнила затриманих протестувальників

Національна поліція сьогодні вночі звільнила п'ятьох учасників вчорашніх зіткнень в центрі Києва, серед яких комбат "ОУН" Микола Коханівський. Про це повідомили в Штабі блокади торгівлі з окупантами.

"На цей час всі п'ятеро затриманих мітингувальників звільнені. Поліція склала протоколи про хуліганство. У одного хлопця розбите око, в іншого - голова. Все це зробили поліцейські при затриманні на Хрещатику. Командував підрозділом начальник патрульної поліції Києва Юрій Зозуля", - повідомляється на сторінці Штабу в Facebook.

Народний депутат Ігор Мосійчук заявив, що серед звільнених знаходиться і Микола Коханівський: "Комбат ОУН Микола Коханівський звільнений! На вході до Деснянського РУВС його зустріли побратими. Слава Україні!".

Поліція запобігла теракту в центрі Києва

Столична поліція запобігла можливий теракт на Європейській площі, де вчора відбулися зіткнення в Києві. Патрульні затримали чоловіка з бойовою гранатою. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

"Увага! Поліція запобігла можливому теракту в центрі столиці! Тільки що, на Хрещатику, біля рамок з металошукачами в районі готелю "Дніпро" та Європейської площі, правоохоронцями було виявлено підозрілого громадянина, який намагався втекти, помітивши підозру поліцейських", - заявив Шкіряк.

Він додав, що під час огляду у нзатриманого було вилучено бойову гранату РГД-5 з запалом. В даний час зловмисник, 1998 року народження затриманий.

У Головному управлінні Національної поліції в Києві ця подія зареєстрована, вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

19 лютого

Сутички в Києві почалися під АПУ

у неділю вдень У Києві відбувалися жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу Майдану. Ближче до вечора від учасників заходів відокремилася колона прихильників блокади Донбасу, яка рушила під Адміністрацію президента. Одним з ініціаторів акції під АПУ став народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв. Він же розповів про те, що учасники акції вирішили облаштувати "редут" - щось на зразок блокпоста за аналогією з тими, що перекривають шляхи між підконтрольною Україною і ОРДЛО.

Всього під Адміністрацією президента зібралося близько 200 активістів, працівників поліції було набагато більше.

Перші сутички під Адміністрацією президента

Перші сутички в Києві почалися після спроб протестувальників пронести до АПУ конструкції для установки наметів. В результаті силовики взяли верх і активістам довелося відмовитися від ідеї розбити табір на Банковій. Правоохоронці вибудували коридор з метою не допустити активістів ближче до Адміністрації президента.

Сутички в центрі Києва перемістилися на Європейську площу

Зрозумівши, то під АПУ реалізувати плани щодо облаштування табору їм не вдасться, активісти спробували прорватися на Майдан Незалежності через Європейську площу. Однак і тут вони натрапили на кордон силовиків, в результаті зіткнення в Києві продовжилися. Частина протестуючих таки прорвалася на Майдан, однак їх було явно недостатньо для продовження акцій.

altaltaltaltalt

Фото: зіткнення у центрі Києва, в районі Європейської площі

Сутички у Києві не обійшлись без постраждалих і затриманих

В результаті сутичок в центрі Києва серйозно постраждав поліцейський. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко. Крім того, про побиття повідомив Єгор Соболєв. Втім, судячи з кадрів "Громадського", він і сам проявляв агресію - бив по шолому поліцейського. Всього постраждало не менше 10 осіб.

У той же час, ряд активістів - не менше п'яти - були затримані. Серед них - лідер Організації українських націоналістів (ОУН) Микола Коханівський. У поліції заявили, що затримали його за за порушення громадського порядку.

Акції протесту, в ході яких відбулися зіткнення в Києві, завершилися близько 22 годин. Однак Єгор Соболєв закликав співчуваючих виходити на продовження акції в понеділок, 20 лютого.

У поліції розповіли свою версію подій в центрі Києва

В Національній поліції виклали свою версію події у центрі Києва в неділю. За версією поліції, близько 19:00 учасники акції в підтримку блокади Донбасу прийшли до Адміністрації президента, де між ними та правоохоронцями виникла суперечка та бійка.

Незабаром після цього частина активістів рушила до Європейської площі. Біля встановленого там пункту пропуску кілька людей почали провокувати правоохоронців і зламали металеву рамку. В ході сутички поліцейські затримали кількох активних учасників.

У той же час, у поліції розповіли подробиці про потерпілого поліцейського - виявилося, що співробітниця патрульної поліції отримала перелом кількох пальців руки.