ua en ru

Стокгольмський арбітраж приступить до розгляду позову по "Укрнафті" в 2018 році, - Петренко

Стокгольмський арбітраж приступить до розгляду позову по "Укрнафті" в 2018 році, - Петренко Фото: Павло Петренко (kmu.gov.ua)

Процесуальний графік передбачає подачу сторонами пояснень своїх позицій щодо позову

Основні процесуальні події Стокгольмського арбітражу по ПАТ "Укрнафта" будуть відбуватися у 2018 році. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Справа розглядається арбітражем. Процесуальний графік передбачає подачу сторонами пояснень своїх позицій щодо позову, який був поданий міноритарними акціонерами. Основні процесуальні події будуть відбуватися в наступному році", - сказав міністр, відповідаючи на питання на якому етапі справа щодо міноритарних акціонерів "Укрнафти".

Зазначимо, влітку 2015 року міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" подали позов Стокгольмський арбітраж проти держави України.

При цьому в січні 2015 року три кіпрські компанії - міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" вимагали від України 5 млрд доларів в якості компенсації за дії уряду і НАК "Нафтогаз України", направивши лист на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина. У документі компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 років обмежувала "Укрнафту" у праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.

Нагадаємо, раніше Печерський районний суд Києва задовольнив позов Генеральної прокуратури і надав їй доступ до тексту окремого рішення Стокгольмського арбітражу, винесеного в суперечці між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Зокрема, ГПУ просила такий доступ в рамках кримінального провадження, яке було відкрито в липні 2014 року щодо підписання так званих "харківських угод".