ua en ru

Вартість проекту Nabucco може скласти 10-14 млрд євро, - комісар ЄС з енергетики

Вартість проектованого газопроводу Nabucco може скласти 10-14 млрд євро, що значно перевищує попередні розрахунки. Таку заяву сьогодні зробив комісар Європейського союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер, передає Reuters. На поточному тижні австрійський учасник проекту OMV Gas GmbH озвучив прогноз, згідно з яким постачання газу по магістралі почнуться лише в 2018 р.
Раніше повідомлялося, що, за неофіційною інформацією, проектна вартість газопроводу виросла з 7,9 млрд євро до 12-15 млрд євро. Також повідомлялося, що ухвалення остаточного інвестиційного рішення по газопроводу може бути відкладено до 2012 р. у зв'язку зі збільшенням вартості і неврегульованим питанням про постачання газу. Раніше воно переносилось на 2011 р. через тривалі переговори з постачаннями "блакитного палива" з Азербайджану.
Учасниками проекту Nabucco є компанії OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), s.n.t.g.n.Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників має рівні частки - по 16,67%. Основними постачальниками для проекту розглядаються Азербайджан, Ірак і Туркменістан.
Nabucco - проектований магістральний газопровід довжиною 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, насамперед в Австрію і Німеччину. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу в рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ з Туркменії, Узбекистану і Азербайджану.