ua en ru

Вартість ісламських банків цього року перевищить трильйон доларів, - аналітики

Ісламські банки набагато менше постраждали від кризи, ніж інші фінансові інститути. Як наголошується в прогнозі Ісламського банку Азії, активи банків, що працюють за законами шаріату, в цьому році зростуть майже на 22%. Тим не менше, як вважають аналітики, і ісламським банкам необхідно винести уроки з кризи і диверсифікувати свою діяльність, передає РБКdaily.

За прогнозами Ісламського банку Азії, активи 500 найбільших ісламських банків у 2010 р. зростуть більш ніж на 180 млрд дол і перевищать позначку 1 трлн дол У 2009 р. їх активи збільшилися на 28,6%, досягнувши 822 млрд дол У цілому капітал цих банків складе близько 1% від усіх банківських активів світу. Головною особливістю ісламських фінансових інститутів є їх орієнтація на закони шаріату. Так, вони не вкладають кошти в компанії, які пов'язані з виробництвом і збутом алкоголю, азартних ігор, свинини.

Ісламським фінансовим інститутам вдалося відносно непогано пережити кризу, оскільки за шаріатом подібним компаніям заборонено інвестувати в деякі потенційно небезпечні активи. Проте їм також необхідно здобути уроки з фінансового колапсу і диверсифікувати свою діяльність, заявили багато експертів під час Першої щорічної всесвітньої конференції, що відкрилася в понеділок у Сінгапурі.

На думку керуючого Центрального банку Бахрейна Рашида аль Марахов, ісламські фінансові інститути повинні зменшити інвестиції в високоризикованих сектор нерухомості, який приніс їм левову частку збитків під час кризи. Так, за даними аналітиків консалтингової компанії McKinsey&Co, близько третини капіталів ісламських банків, розташованих в Катарі, прямо чи опосередковано вкладені в сектор нерухомості, тоді як у інших банків ця частка інвестицій не перевищує 15%.

Провідний експерт Національного банку Абу-Дабі Гійас Гоккент заявив, що «інвестиції в нерухомість, традиційно є вкрай важливою частиною активності банків арабського світу, зараз для них невигідні, оскільки ціни на житло і офіси впали майже на всіх ринках регіону».

Втім, з приводу того, які напрями мають відігравати більш важливу роль, думки експертів розділилися. Так, аналітики McKinsey&Co вважають, що банкам Близького Сходу є сенс розвивати управління активами. Щоправда, пан Гоккент вважає, що цей сектор зараз також стикається з труднощами, оскільки ціни на акції впали, тому доходи від управління активами знижуються.

Глава ісламського підрозділу BNP Paribas Жак Тріпон заявив, що арабським фінансовим інститутам зараз потрібно якомога швидше запропонувати ринку різноманітні фінансові продукти. Крім того, на його думку, активне зростання ісламських банків гальмує те, що вони не сильні в інноваціях та аналітиці. Він також вважає, що в арабському світі занадто багато банків, тому гряде хвиля консолідації галузі.

Виконавчий директор малайзійського банку Maybank Ібрагім Хассан назвав серйозним недоліком ісламських банків їх орієнтацію виключно на місцеві ринки. На його думку, перспективними регіонами є зростаючі економіки Індонезії, Китаю та Індії, а також Європа.