ua en ru

Степанов назвав "шаріковими" комісію облради, яка прийшла до Ройтбурда

Степанов назвав "шаріковими" комісію облради, яка прийшла до Ройтбурда Фото: Максим Степанов (facebook.comStepanovMV)

Степанов коротко прокоментував ситуацію навколо Одеського художнього музею

Керівник Одеської ОДА Максим Степанов прокомментровал ситуацію, яка виникла навколо нібито перевірки Одеського художнього музею комісією облради. Про це він написав на своєму Facebook.

Зокрема, голова ОДА проілюстрував ситуацію кадром з фільму "Собаче серце", порівнявши комісію з Шаріковими.

Депутати Одеської обласної ради виступили проти директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда через виступ українського поета і музиканта Сергія Жадана. Подробиці скандалу розкрив на своїй сторінці в Facebook одеський громадський діяч Павло Поламарчук.

За його інформацією, сьогодні в музеї почала працювати комісія Одеської облради разом з помічником нардепа Миколи Скорика, яка має намір розслідувати діяльність нового керівництва музею. При цьому підстави роботи цієї комісії, в яку увійшли депутати від двох політсил "Опоблоку" і "Довіряй справам", туманні і викликають запитання, відзначав активіст.

На підставі неясного розпорядження голови облради без підпису, пише Поламарчук, вони увійшли в музей і влаштували інспекцію. "При цьому учасники ревізії плутаються й у тому, яка саме у них комісія "з перевірки музею" або "з перевірки комунальної власності", - вважає він.

"Приводом для візиту стало виступ Сергія Жадана і начебто пропажа листочка з гравюрою якогось архітектора розмірами 20 на 30", - пише Поламарчук, пізніше відзначаючи в коментарях до свого запису, що виступ проводилося в рамках акції по залученню уваги громадськості до самого музею, а гравюра не представляє художньої цінності і не є частиною культурного фонду музею.

Відео про засідання комісії опублікувала на своїй сторінці радник Ройтбурда Олександра Ковальчук.

Українського художника Олександра Ройтбурдта призначили на посаду директора Одеського худмузея в березні цього року, при цьому під час призначення розгорівся скандал – профільна комісія облради відмовилася призначати Ройтбурдта. Після цього на адресу Степанова було направлено лист, під яким підписалося близько півсотні українських діячів культури, в тому числі міністр Євген Нищук, які просили віддати посаду Ройтбурду.

Після цього Степанов підписав відповідний указ, а новопризначений директор розгорнув масштабну кампанію по залученню уваги до нього, задіявши та сучасних українських зірок, писали ЗМІ. Проте в "Опозиційному блоці" продовжують наполягати на невідповідність Ройтбурдта посади.